Планирано е затваряне на районните полицейски управления в градовете Стражица и Полски Тръмбеш, намиращи се в Великотърновска област, както и други РПУ-та в още 12 по-малки населени места в страната.

Идеята на МВР е те да бъдат превърнати единствено в полицейски участъци, което ще намали значително броя на служителите на реда на терен.

Полицаи и надзиратели излязоха на протест в София

Полицаи и надзиратели излязоха на протест в София

Те настояват за по-високи заплати и по-добри условия на работа

Недоволните граждани от Стражица и Полски Тръмбеш са събрали 4700 подписа против плановете на вътрешното ведомство, като ги представлява председателят на движението "Изправи се.БГ" Мая Манолова, която заедно с председателите на инициативните комитети от двата града внесе подписката в МВР.

Предстои жалба да бъде подадена и до Върховния административен съд, като правата на местните жители в съдебната зала ще защитава също Манолова. 

Германец натупа двама полицаи във Варна

Германец натупа двама полицаи във Варна

На нападателя предстои да бъде направена експертиза за психологичното му състояние

"Смятаме, че тази заповед на министъра е незаконосъобразна и несправедлива, защото Стражица е четвъртата по големина община в област Великотърновско, като и в двете общини разкриваемостта на битовите престъпления е доста висока. Хората сега са притеснени, че ще останат без достатъчно полицейска закрила, а в условията на криза, когато се очаква престъпността да нарасне, е доста сериозен проблем", обясни казуса Мая Манолова.

"Обещано е, че след структурните реформи ще има повишаване на заплатите в системата, но в актуализацията на бюджета не виждаме такова обещание, свързано с такова повишаване", подчерта председателят на "Изправи се.Бг".

По никакъв начин подобно преструктуриране не може да доведе до икономия за МВР, тъй като съществуващи щатни позиции в малките населени места се прехвърлят към областните управления, подчерта Светлин Гърбузанов, председател на инициативния комитет в Полски Тръмбеш и общински съветник. 

Полицаи и надзорници с протест искат реформи и увеличени заплати

Полицаи и надзорници с протест искат реформи и увеличени заплати

Опънаха шатра пред МФ

"Този математически модел, който никой не е виждал как е изчислен, дава една много голяма разграниченост на районните управления. Не може такива две големи РПУ-та да бъдат премахнати, а такива в много по-малки общини да останат да съществуват. През Полски Тръмбеш има много, дори основно възрастни хора, има големи села с големи ромски групи, престъпността там не е никак малка", каза той.

"Притеснява ни факта, че такава реформа се прави без абсолютно никакво уведомяване на местната власт, на местната общност, без никакво допитване до нас, без никакъв анализ. Смятаме, че отговорността по сигурността на гражданите е съвместна", добави на свой ред Илиян Маринов, председател на Общинския съвет в Стражица.

Мая Манолова и председателите на инициативния комитет ще проведат и среща със заместник-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев, както и с разработилия математическия модел, в резултат на който се стига до редуцирането на полицейския персонал.

В петък жителите на Полски Тръмбеш също така в знак на протест за кратко ще блокират главните пътища за Плевен, Русе и Варна.