Жители от пернишкото село Голямо Бучино затвориха с жива верига входовете на временното селище, бетоновия център и до 14.00 часа не допускаха до паркинга автомобилите на турския консорциум "Мапа  Дженгиз", който е главен изпълнител на автомагистрала "Люлин". 

Хората искат турската фирма да изпълни ангажиментите си за възстановяване на пътната инфраструктура и на централната улица в селото - около 10 километра разрушени пътища и унищожени канавки, съобщава БиТиВи.

От инициативния комитет поясниха, че не са изплатени и обезщетенията на собствениците на около 40 имота, пострадали от строителната дейност.

"Над 800 000 лв. дължи турският изпълнител и на община Перник", заяви кметът Росица Янакиева, която също  присъства на протеста.     

Председателят на областното пътно управление Румен Сачански подчерта, че възстановяването на разрушената инфраструктура е ангажимент на фирмата изпълнител и затова подкрепят исканията на протестиращите.

Сред протестиращите е и председателят на общинския съвет в Перник Добри Митрев. „Остава малко повече от месец до окончателния пуск на магистралата, след което турската фирма ще си замине, а досега няма никакви индикации за възстановяване на пътищата", коментира той.