На протест край Хасково се събраха животновъди, недоволни от унищожаването на стадата им от крави. Животните са унищожени заради констатирането на огнища от заразен нодуларен дерматит в района, съобщава БТА.

Протестиращите настояват да се спре избиването на животните. Те искат да започне и незабавната им ваксинация. За пример фермерите посочиха Гърция.

Фермерите с умъртвени стада настояват и за адекватно обезщетение. Те искат по 2000 лв. за крава, 1500 лв. за юница и по 1000 лева за теле.

Припомняме, че по-рано преди заседанието на кабинета премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще отпусне 15 млн. лв. за животновъдите за справяне с болестта нодуларен дерматит, както и 5 млн. допълнително за ваксини на животните.

20 млн. лв. гласува правителството за борба с нодуларния дерматит

20 млн. лв. гласува правителството за борба с нодуларния дерматит

Знаете за един стопанин какво е да му се убие животното, коментира Борисов

Семейството на Живка Тенева от димитровградското село Брод се занимава с животновъдство от 2000 година. Тя се оплака, че всичките им 45 крави утре ще бъдат умъртвени и то заради едно заразено животно.

Семейството на Иван Ангелов от димитровградското село Черногорово пък отглеждало 77 крави. Те вече са умъртвени.

Илия и Иглика Илиеви от димитровградското село Воден също вече нямат животни. Семейството се е грижило за 21 крави. Част от тях били заплодени.

БНР допълва, че фермерите упрекват Агенцията по безопасност на храните, че не са били взети мерки на време. Те смятат, че е трябвало да бъдат уведомени предварително, за да могат да започнат дезинфекция.

Протестиращите искат и карантинен период, както е в Европа. По фактури да се види през карантинния период колко мляко са давали и загубата от продукцията също да им бъде платена, настояват още стопаните.

Те се заканват да протестират, докато исканията им не бъдат изпълнени.