Правителството ще отпусне 15 млн. лв. за животновъдите за справяне с болестта нодуларен дерматит, както и 5 млн. допълнително за ваксини на животните.

Това каза премиерът Бойко Борисов преди началото на днешното правителствено  заседание. „Между другото знаете, че имаме много голям проблем при животновъдите. Ще влезе една допълнителна точка сега я пишат – финансите и Министерството на земеделието и се надявам да ни подкрепите”, каза Борисов.

По думите му близо 15 милиона ще дадат за девет вектора, за да бъде напръскана цялата страна, за да се пресече тази болест.

„Директивата е такава, че и здравите животни, крави и биволици, трябва да се унищожават. Знаете за един стопанин какво е да му се убие животното”, заяви Борисов.

Фермери в Хасковско плашат с блокади на пътища и граница

Фермери в Хасковско плашат с блокади на пътища и граница

Засегнатите от мерките срещу нодуларен дерматит

„Паралелно над 5 млн. лв. ще отидат за ваксини при ветеринарните доктори”, информира още Борисов.

По думите му вече Брюксел е уведомен за използването на ваксините. Ще са нужни 150 хиляди ваксини. В момента се създава организация другата седмица да се направи самата ваксинация.

Животновъди протестират край Хасково

Животновъди протестират край Хасково

Заради унищожаването на стадата им от крави

Дано не мине и в Северна България. МВР сме ги ангажирали да спират всякакво движение на диви животни, коли, камиони. Дойде ни и този проблем, но истински се надявам с това да помогнем максимум на селските стопани”, каза още той.