За протест с блокада на международния път за Турция се организират фермери от Хасковско.

Причината е умъртвяването на стотици животни, заразени с болестта нодуларен дерматит. Хората настояват държавата да им възстанови загубите в реален размер, защото са изправени пред фалит.

Припомняме, вчера Министерството на земеделието обявиха, че 200 000 лева вече са отделени за обезщетения на фермерите, които са засегнати.

Животновъдите обаче са притеснени, тъй като със загубата на животните те ще загубят и субсидиите, тъй като през следващите месеци ще има забрана да отглежда животни .

Стопаните ще бъдат обезщетени по пазарни цени, увери Георги Станков, директор на Агенцията по храните в Хасково цитиран от БиТиВи. Според фермерите обаче ще им бъде платено на безценица, а компенсацията от 1 лв. на литър мляко е изключително недостатъчна.

Ваксина за болестта има, но у нас не се употребява. Единственият начин заразата да бъде спряна, е ликвидирането на цялото стадо.

Според Станков земеделското министерство е реагирало бързо и адекватно. По думите му по неофициална информация вече са поръчани 350 000 дози с ваксини.