Реконструкцията на пречиствателна станция "Златни пясъци" край Варна ще приключи до 15 май. Съоръжението може да поеме целия обем отпадъчни води в района, което ще гарантира чистотата на морето, съобщи БНТ.

Проектът се финансира по Оперативна програма "Околна среда" и струва близо 40 милиона лева.

Съоръжението ще пречиства отпадъчните води не само на курорта "Златни пясъци", но и на местностите "Ривиера", "Чайка" и "Ален мак". След модернизацията, капацитетът на станцията ще се увеличи четири пъти и тя вече ще може да обслужва 67 000 души.

Кметът на Варна Иван Портних обясни, че по самата пречиствателна станция са изградени вече грубите решетки, сградата за механично пречистване, басейните за извършване на основните процеси, въздуховодната станция.

Преди 4 години проблемът със замърсяването на морската вода е бил частично решен чрез дълбоководно заустване на водите от пречиствателната станция.

С пречиствателната станция ще бъдат избегнати всякакви рискове от евентуало замърсяване на морската вода от пречиствателната станция, т.е от изливане на непречистени отпадни води в случай на претоварване на капацитета на старата пречиствателна станция, поясни д-р Веселина Божилова от РЗИ-Варна.

Добрите показатели за чистота на морската вода ще се отразят положително върху туристическия имидж на страната ни, категорична е д-р Божилова. Тя се надява още тази година зоните за къпане край морето да получат отлична оценка от Европейската комисия.