"Кой ще ръководи Антикорупционната комисия е от изключително значение за политиците от ГЕРБ и ДПС. Има партийни активисти, които се страхуват от това човек като мен да заеме ръководни функции в такава важна комисия като КПКОНПИ". Това заяви в медийно интервю бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който сега води листата на "Продължаваме промяната в 14 МИР - Перник.

Според него има притеснени, че някой може по-внимателно да надникне в тяхното имуществено положение и ако се окаже, че имат недекларирани имоти, да предприеме необходимите действия. Бойко Рашков разказа, че по времето на Сотир Цацаров като главен прокурор години наред са били прикривани от обществото магистратите и политиците, които не са декларирали имотите си в чужбина. А когато Цацаров е оглавявал КПКОНПИ на практика няма разкрития за корупция по високите етажи на властта.

"За седем месеца в управлението направихме първите стъпки, каза Рашков. Започнахме сериозни разследвания на дейността на правителствени служители от времето на ГЕРБ. Осветихме схема, от която стана ясно, че фирми, близки до управляващите са получили авансово от 50 до 70 милиона без дори да имат право да извършват строителни дейности по "Хемус", без да има окончателно утвърдено трасе на магистралата. Българският данъкоплатец е ощетен с близо 1,2 млрд. лв. само от тези авансови плащания. За съжаление, разследването на тези схеми по време на управлението на ГЕРБ не може да приключи в кратки срокове."

Той уточни, че работа ще бъде довършена от "Продължаваме промяната" след изборите и че е неморално да се приеме закон, с който извършените нарушения да се приемат за търпими.

"Ако един гражданин извърши незаконно строителство, ще го накарат да го събори и ще бъде санкциониран. Когато държавата извършва изключително мащабни нарушения, иска да промени закона, за да оневини някои, които са вършили тежки нарушения - това е жалко", каза той.

Рашков подчертава, че не е имало достатъчно време, за да се разясни на хората какво се е случвало години наред на ГКПП "Капитан Андреево", както и да станат ясни усилията, които партията е положила, за да бъде затворено кранчето за забогатяване на определени лица. Той подчерта, че овладяната от частна фирма граница "акумулира финансов ресурс, който отива и за сенчестия бизнес".

"Струва ми се, че ако политици продължават да се занимават с криминални престъпления, трябва да има затвор за тях и този затвор да отговаря на всички международни стандарти", каза още бившият вътрешен министър.

По думите му идеята за изграждането на нови затвори на основата на публично-частно партньорство се обсъжда отдавна. Повечето от местата за лишаване от свобода са строени отдавна и не отговарят на стандартите в другите държави, с които трябва да се съобразяваме. "Дължим на обществото местата за лишаване от свобода да придобият съвременен вид като в цивилизованите държави. Дали този затвор, който трябва да построим, ще бъде в Банкя, за да бъде по-близо до дома на някого, е въпрос на преценка."

Снимка 588620

Източник: Продължаваме промяната

За седем месеца в управлението Бойко Рашков посочи още, че са положени доста усилия за елиминиране на корупционните схеми, създадени от управлението на ГЕРБ. Включително поръчките за облеклото на полицаите, ремонтите на служебните автомобили и много други. Бившият вътрешен министър заяви още: "Обезпокоителното е, че служебното правителство току що върна схемата със скъпите и некачествени облекла за служителите на МВР, като отмени наше решение. Промяната се саботира, вместо да се прави всичко възможно България да се отърси от зависимостите и да върви напред."

По време на редовното правителство на Промяната са подготвени 5 проекта за промени в закони за работата на вътрешното министерство като например този за извеждането на противопожарната служба от МВР и превръщането й в самостоятелна агенция към Министерския съвет. Поставихме и въпроса за необходимостта от промени в НПК, за да може разследването от Националната следствена служба и органите в МВР да имат малко повече правомощия, без да се накърняват тези на прокуратурата, подчерта кандидатът на ПП. Но те дават относителна свобода на разследващите за по-бързо решаване на оперативни задачи.

"Не мога да кажа, че съдебната система няма отношение към неудачите в страната, но най-голямата вина за състоянието на държавата е на политиците. Една част от тях са вече над 30 г. във властта. Те вземаха политическите решения. Те продаваха държавни активи на смешно ниски цени. Има много какво да прави "Продължаваме промяната". Това е съвършено нова партия. Тя не е от старите, които на практика носят основната вина и отговорността за състоянието на държавата. "Продължаваме промяната" управлява в тежки условия - война на няколкостотин километра от границата, енергийна криза, пандемия. Но се увеличаваха заплати и пенсии. Запазиха се сравнително поносими цени на енергията в сравнение с европейските. Българският избирател може да съпостави онова, което се постигна само за 7 месеца, с онова, което е направено 10-12 г. по време на управлението на ГЕРБ. Колко и въобще повишиха ли се тогава заплати и пенсии? Какво беше отношението към младите хора? Дали имаше безплатни детски градини, каквито кабинетът "Петков" осигури? И ред други неща. Българският избирател трябва сериозно да помисли по тези въпроси когато избира кой да го управлява през следващите години», каза още Бойко Рашков.

Снимка 588621

Източник: Продължаваме промяната