Последните години у нас нашумяха инверторните технологии и все повече хора си купуват такива, но на пазара все още съществуват конвенционални климатици. Това повдига въпроса у някои потребители каква е разликата между двата вида. В следващата статия искаме да разясним основните характеристики, които делят двете системи, и да ви покажем защо е важно да инвестирате в инверторни климатици.

Енергийна ефективност

Инверторните климатици имат безброй предимства пред конвенционалните модули, но основната причина, поради която те са предпочитана опция, е тяхната икономичност. Тези системи са проектирани така, че да изразходват по-малко енергия по време на работа, което води до по-ниски сметки за ток. Освен това те успяват бързо да достигнат желаната температура и да я поддържат стабилна през целия ден. Благодарение на компресора те се приспособяват добре към постоянно изменящите се условия, без това да се отразява на ефективността им.

Въпреки че цената на тези технологии не е без значение, на пазара у нас можете да намерите и по-бюджетни инвертори. Основното, от което трябва да се ръководите, са параметрите. С отлични характеристики могат да се похвалят инверторни климатици предлагани на klimatici.bg, много от които поддържат високи енергийни показатели не само в режим на охлаждане, но и в режим на отопление. Повечето модели имат клас А++ и се справят добре при външни температури от -21 градуса. В сравнение с конвенционалните климатици, тези инвертори могат да спестят до 30% електроенергия. Причината е в работата на компресора. При обикновените модули той постоянно се включва и изключва, което предизвиква голям разход на енергия и нестабилна температура. За сметка на това, компресорът на един инвертор работи без прекъсване. Това не само понижава сметките за ток, но и води до по-бавно износване на частите.

Снимка 673802

Източник: Envato

Нива на шум

Друга важна характеристика, по която се отличават инверторните климатици от конвенционалните модели, е шумът. Старите климатици са до болка познати с високите нива на шум, които генерират, докато са включени. Това може да доведе до сериозен дискомфорт, главоболие и дори безсъние, особено ако уредът е монтиран в спалнята. За щастие инверторите са толкова тихи, че едва се забелязва присъствието им. Някои модели са проектирани със звукоизолиращи материали, което допълнително намалява шума. Поради тази причина можете да ги ползвате във всички помещения в дома и офиса, без да се притеснявате, че ще пречат на обитателите.

Филтри

Още една особеност, по която се различават инверторите от конвенционалните климатици, е филтриращата система. Обикновените климатици разполагат с един набор от филтри, които се борят с праховите частици във въздуха и с това се изчерпва тяхното предназначение. При инверторните климатици съществуват и други видове филтри, които убиват вредните микроорганизми, неутрализират неприятни миризми и намаляват натрупването на плесен и мухъл. Много модели са оборудвани със специална йонизираща система, която насища въздуха с отрицателни йони. Научно доказано е, че това има редица ползи за здравето. Например действа успокояващо и подобрява съня. Като цяло тази система пречиства въздуха и намалява риска от разболяване.

Функции

По отношение на функциите инверторните климатици отново имат предимство. Въпреки че конвенционалните климатици също могат да се похвалят с разнообразни функции, те не могат да се сравняват с екстрите на инверторите. Съвременните модели идват с редица режими на работа и позволяват регулирането на въздушната струя така, че да не духа директно във вас. Те имат Wi-Fi управление, което ви дава възможност да контролирате температурата в стаята от разстояние - например докато сте навън. Освен това са оборудвани с отделно обособен икономичен режим за допълнително пестене на електроенергия. А моделите от по-висок клас дори притежават самопочистваща функция.

Хладилен агент

Все повече инверторни климатици използват фреон R32, който се характеризира с повече екологичност. Това означава, че намаляват негативното влияние върху околната среда. Той също така спомага за по-добрата ефективност на системата, което ще рече, че допринася за по-ниските сметки за ток. За разлика от това конвенционалните модели са проектирани с по-стари видове хладилен агент, който е вреден както за природата, така и за хората.