"Възраждане" иска от президента да свика Консултативен съвет за национална сигурност. Причината за това е вмешателството на чужда държава в избора на Български патриарх.

Българската православна църква е един от стълбовете, важни за националната сигурност на страната ни, и е недопустимо тя да бъде овладявана от чужди агенти на влияние, представяни като духовници.

Очевидна е ролята в този процес на овладяване на Българската православна църква от страна на САЩ. Очевидно е, че той се осъществява с любезното съдействие на Вселенския патриарх и някои български митрополити и епископи, които нарушиха канона и служиха с разколници в Турция.

И Българската православна църква, също като българската държава, е водена по украинския сценарий. Църквата ни е водена към разкол като украинската, а държавата ни към война като украинската държава. Ако искаме да преценим какви биха били последиците от този разкол, всеки от нас може внимателно да се запознае с разкола в украинската църква, с гоненията и физическите посегателства над свещениците там.

Единната и независима църква е важен съставен елемент за единната държава. Неслучайно в исторически план, винаги когато държавата ни е губила независимостта си, заедно с нея своята независимост е губила и църквата.

Искаме президентът Румен Радев незабавно да свика Консултативен съвет за национална сигурност по въпроса с вмешателството на САЩ в избора на Български патриарх, което представлява заплаха за националната сигурност на България.