Г-н Иванов, на финала сме на 5-а предизборна кампания за последните две години. Каква е равносметката ви от изминалия месец? Какво виждате от срещите си с граждани в страната?

Надеждите на българските граждани са насочени към това да има редовно правителство, да се спре тази спирала от избори и да зададем тон на комуникация, различен от непрекъснатото агресивно и негативно политическо говорене, което повечето наши политически конкуренти използват. Хората виждат в наше лице - в обединението на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" - реална алтернатива на това, което се случва в България през последните 10-15 години, а именно - алтернатива на застоя, бедността, последните места в ЕС и безочливите наглост и корупция. Доказателство за надигащата се обществена енергия за промяна са и десетките граждански движения, които се присъединиха към нашето широко обединение. Ние имаме нелеката задача да дадем надежда на тези наши сънародници, които години наред са лъгани, че ще дойде спасителят. Спасители няма, но обединени с будните и обществено отговорни граждани можем да променим България и да живеем в нормална европейска държава, защото бъдещето зависи от всеки един от нас.

Продължаваме Промяната и Демократична България се явяват обединени на предстоящите извънредни парламентарни избори на 2 април. Кои са основните приоритети на обединението?

Имаме пет основни приоритета. В управленската ни програма залагаме на местното производство на храни, което ще скъси веригата на доставки и ще гарантира по-качествена и по-евтина храна, която да достига до всеки български дом. Равномерно ще разпределим инвестициите на територията на цялата страна, което ще подобри качеството на живот в най-бедните райони в България и най-после Северна и Южна България ще започнат да се движат на една скорост. Ще гарантираме енергийната сигурност на страната чрез доставки от различни източници и напълно ще скъсаме с модела да сме зависими от един доставчик. Реформи в сферата на здравеопазването и образованието също са основен приоритет за обединението - това са два от основните стълбове на всяка развита държава. И не на последно място по важност - приоритет е влизането ни в Шенген и еврозоната, които да ускорят икономическите процеси между България и останалия свят.

Един от основните проблеми на българите в момента са високите цени на храните? Какво решение предлага коалиция ПП/ДБ, за да преодолее инфлацията?

За мен най-добрата мярка срещу инфлацията винаги е била и ще бъде високият стандарт. Ако средната заплата у нас е 2500 лв., а минималната 1500 лв., то тогава увеличението на цените няма да бъде толкова осезаемо за българските домакинства. За съжаление загубихме безвъзвратно 12 години, през които категорично останахме на последните места в ЕС по доходи.

Конкретните мерки, чрез които последиците от тези процеси биха били повлияни положително, са на първо място и безспорно работещи регулатори. През последните 7-8 месеца, а и много преди това, КЗК не предприе адекватни мерки за противодействие на спекулата.

На следващо място е развитието на местното производство, на малките и средни български ферми. В момента България внася 70% от месото, 50% от доматите, 45% от яйцата и 30% от млякото. Няма как цените да са ниски, след като ги внасяме на европейски цени и към това добавим разходите за транспорт и съхранение. Именно затова, както казах по-горе, основен приоритет на обединението ще бъде местното производство на храни.

Какви още проблеми идентифицирахте по време на кампанията като важни за хората и имате ли план как и от къде да започне разрешаването им?

Основното желание на хората е веднъж завинаги да се приключи с този безкраен преход към демокрация. За съжаление процесите в тази посока след 1989 г. са толкова изкривени, че ние бяхме принудени години наред да търпим своеволията, безхаберието, арогантността и кражбите на едни наши сънародници, които въобще не ги е грижа за обикновения човек. А хората искат просто да живеят в нормална европейска държава. Има как това да се случи, когато на важните позиции в страната ни застанат почтени хора. По време на срещите си с различни хора в рамките на кампанията разбрах, че те осъзнават, че единствената възможност това да се случи е като гласуват на 2 април за обединение "Продължаваме Промяната - Демократична България" с номер 12 в бюлетината.

Законът за бюджета, съдебната реформа, законите за ПВУ и за Шенген ще са основна тема и в следващия парламент. Очаквате ли по-конструктивна и бърза работа от страна на всички парламентарно представени партии?

Несъмнено посочените съставляват голяма част от основните приоритети, които стоят пред страната ни и съответно трябва да бъдат част от дневния ред на Народното събрание. За съжаление, в миналото Народно събрание виждахме бърза и конструктивна работа от нашите политически опоненти единствено по теми, които им носиха политически дивидент - като например измененията в Изборния кодекс, които върнаха хартиената бюлетина, обезличиха машинното гласуване и загубиха над 50 часа от времето на Народното събрание, въпреки че по никакъв начин няма да допринесат за решаване на проблемите пред обществото ни. Не мисля, че тези формации ще претърпят някакъв вътрешен катарзис и че този подход ще се промени. Примерите дотук са много и за съжаление вероятно ще продължат да нарастват.

Но ние вярваме, че ще спечелим предстоящите избори с убедителна преднина и това ще ни позволи от позицията на първа политическа сила да поставим тези важни теми на преден план в 49-ото НС. Именно затова е важно да се гласува, защото всеки глас повече, е един компромис по-малко при съставяне на правителство.

Съдебната реформа и справедливото правораздаване са важни за обществото ни. Как политиците успявате да обясните тази тема на хората?

Липсата на справедливост е фундаментален проблем на нашето съвремие и се усеща от всеки един от нас ежедневно. Именно затова е необходима съдебна реформа. Безбройните безнаказани корупционни скандали демотивират хората и им отнема надеждата, че нещо може да се промени. Всеки преход е труден и отнема време. Ние сме убедени, че тези срамни страници от нашата история ще останат в миналото и некачественото строителство на пътища, на пешеходни зони, застроените плажове, изсечените гори, които често застрашават и дори отнемат животи, ще останат в миналото. Защото тънките магистрали са пряко свързани и с тънките портфейли на хората.

Неведнъж в 48 НС обединението ПП/ДБ подчертаваше, че хартиената бюлетина е предпоставка за изборни манипулации. Как очаквате да протече изборният процес? Постъпват ли сигнали за нарушения?

Почти ежедневно сме свидетели на акции от страна на МВР по отношение на случаи за купуване на гласове. Тези сигнали са далеч повече в сравнение с предишните два избора, на които се гласуваше само с машина. Всички знаем, че тази част от нашето общество, която е склонна да продаде своя глас, има затруднения да гласува с машини. Неслучайно за политическите ни опоненти от ГЕРБ и ДПС връщането на хартиената бюлетина бе приоритет. Убеден съм, че ще има такива случаи и именно това трябва да мотивира всички да отделим от времето си и да гласуваме в неделя, за да не определя купеният и манипулираният вот нашето бъдеще.

Освен високите цени и инфлацията, които притесняват гражданите, много населени места се нуждаят от подмяна на ВиК мрежата, ремонт на училища, площади, пътища, равнопоставеност и обективна оценка при кандидатстване за работа. Може ли наистина България да се превърне в нормална държава на една скорост - с развити региони? Как може да стане?

Може, разбира се. Чрез целенасочена централна политика точно за тези приоритети. Трябва да спре порочната практика държавата да финансира само тези общини, в които управляват "наши" кметове. Има как да инвестираме в цялата страна равномерно на база план за развитие и според спецификите на всяка една област. Единствено тогава ще има тласък, децентрализация на хора и капитали от няколкото големи областни центрове към по-малки такива и съответно справедлив равен старт за хората в цялата страна. Както посочих, водещ приоритет на нашето обединение за следващото редовно правителство са инвестициите по равно в Северна и Южна България и подкрепа за бизнеса, за да се увеличат доходите и да се намали разликата в заплащането между София и останалите региони на страната.

Вие сте водач на листата на ПП/ДБ в 31 МИР Ямбол. Кои са основните теми, по които ще работите като народен представител в родния си град Ямбол?

Приключване на проекта за нов болничен комплекс в област Ямбол, неговото обзавеждане и оборудване и подсигуряване на необходимия медицински персонал. Имаме идеи и знаем как можем да довършим този проект, за да могат моите съграждани най-после да имат достъп до качествено здравеопазване при най-високи технологични стандарти. От изключителна важност е и гарантиране на инвестиции в инфраструктурата, което да се отрази пряко на качеството на живот на хората от една страна, а и непряко - чрез създаване на по-добра среда за привличане на инвеститори и създаване на оздравяваща конкуренция, която би дала възможност за по-високи възнаграждения на хората, повече парични потоци в местната икономика, по-голям избор за работно място и др. Ямбол е на кръстопът между източните пазари и Източна и Централна Европа. Ямбол е разположен на по 3 часа от две столици - едната от които мегаполис. Потенциалът на това предимство не се използва и наполовина към днешна дата и районите в близост до турската граница пустеят и се обезлюдяват.

Защо е важно хората да гласуват за обединение "Продължаваме Промяната - Демократична България"?

Всички искаме да живеем в различна България. Ако хората гласуват за предишните, ще получат още от същото - последните места в ЕС и стабилна бедност отново. Ние не заслужаваме това. България не заслужава това. Можем много много повече и съм убеден, че обединени - партии, граждански движения и хора с кауза, ще го постигнем. За пръв път и социологическите проучвания показват, че ние ще бъдем първа политическа сила и това ще ни даде възможността да поставим на преден план воденето на политики в името на хората, а не такива с цел кражби и злоупотреби. Има как България да бъде нормална европейска държава.

На 2 април изборът е ясен. Стабилна бедност отново или нормален европейски живот. Няма спасител, зависи от теб. Гласувай в неделя с номер 12. Има как!

Мирослав Иванов е роден и израснал в Ямбол. Завършва СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Право", след което активно упражнява адвокатската професия. Оглавява листата на Промяната за 31 МИР - Ямбол на изборите през ноември 2021 г., октомври 2022 г. и април 2023 г. Избран е за заместник-председател на 47-ия парламент и временно изпълнява правомощията на председател на Народното събрание. Ползва се с доверието и уважението на своите колеги от различните парламентарни групи и работи за утвърждаване на духа на парламентаризма. Взема дейно участие в дебатите по закриване на Специализираните наказателен съд и прокуратура, превърнали се в символ на държавна репресия през последните години. Член на Комисията по конституционни и правни въпроси и на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, в състава на които работи активно по изработването и обсъждането на множество законопроекти.

Съдържанието е публикувано по договор за отразяване на предизборна кампания.