Бургас е третата българска община, след София и Пловдив, която внедри електронна система за резервация за сключване на граждански брак. Услугата е активна от 3 януари 2023 година, като само седмица след пускането ѝ бяха подадени около 170 заявления. Сред първите желаещи да се бракосъчетаят близо до морето са и няколко чуждестранни двойки, а запазени дати има и за месеците октомври и ноември.

Системата може да се използва на адрес https://svatbi.burgas.bg.

Онлайн услугата е налична денонощно и целогодишно. Чрез нея бъдещите младоженци могат да се възползват от всички предимства на дигитализирането, като имат възможност лесно и бързо да проверят за свободен ден и час от всяко мобилно устройство, което е свързано с интернет и от всяко място по света. Самата резервация се състои от няколко стъпки, а времето за направата ѝ е не повече от 5 минути.

Друго улеснение за младоженците е, че на посочения от тях имейл адрес ще получават всички необходими документи. Също чрез електронни известия ще могат да следят процесите до настъпването на техния голям ден.

Предвид нарастващия интерес през последните две години за провеждане на изнесени ритуали, електронната система позволява да се подават заявления и за такъв тип, като се избира мястото за провеждането им. По данни от изминалата година влюбените предпочитат туристически комплекси край Рибарското селище.

Желаещите да сключат граждански брак могат също да разглеждат опциите за ритуални зали, които на територията на Бургас са три. От тях най-предпочитан е културният център "Морско казино", тъй като е разположен на брега на морето и предлага красива атмосфера, подходяща за сватбена фотосесия.

Сред основните предимства на платформата е също и съкращаването на физическите посещения в общинското предприятие. По този начин не само се намаляват опашките и чакащите, но се оптимизира почти двойно работата на администрацията.

Плащанията също се извършват по няколко различни начина, съобразени с индивидуалните предпочитания. Таксата може да бъде внесена както в брой, така и по банков път, а скоро предстои и въвеждане на виртуален ПОС за сигурни онлайн разплащания. Като гаранция за сигурност, онлайн услугата е и изцяло GDPR съвместима. Така осигурява на всичките си потребители най-високо ниво на обработка и съхранение на личните им данни.

Резервационната система ORMY.io е важна част от нововъведенията, които Община Бургас реализира с цел изпълнение на проекта за добро местно управление. Продуктът е създаден от дигиталната агенция ORM.BG и отговаря на всички принципи за ефективност, отзивчивост и иновации. Внедряването на дигиталната услуга цели не само да оптимизира процеса на сключване на брак и да улесни общинските служители, но и да предостави на влюбените двойки възможност да направят най-добрия избор за своя специален ден и да го превърнат в най-романтичното изживяване край морето. Целият процес на внедряване отнема не повече от 20 дни, чрез които всяка една община може да дигитализира своите услуги.