Знаете ли кои са най-често срещаните отпадъци в планините? Пластмасовите бутилки заемат първо място като най-разпространеният вид отпадък в световен мащаб, показват резултатите от глобалното проучване "Пластмаса на върха". Проучването е проведено онлайн през 2021 г., като в обхвата му са включени 1753 респонденти от 74 националности, сред които и България*.

Повече от половината анкетирани споделят, че виждат отпадъци при всяко посещение в планината. Данните сочат, че най-замърсените места са планинските пътеки. Паркингите в подножията на планините, както и зоните за отдих са другите силно замърсени места според потребителите. Най-нисък е процентът на замърсяване по върховете, поради тяхната трудна достъпност за хората.

Снимка 629307

Източник: The 2021 Mountain Waste Survey

Освен пластмасови бутилки, в планините често се среща и органичният отпадък - например остатъци от храна, които са вторият най-често срещан замърсител в природата. Други отпадъци, които можете да видите в планините, са остатъците от хартия и картон, мокри и сухи кърпички, както и стъклени бутилки или остатъци от тях. За съжаление, веднъж попаднали в природата, те не се разграждат по естествен път - ето защо не бива да бъдат изхвърляни извън установените за целта места. Така например, пластмасовите изделия се разграждат за около 400-450 години, а стъклените бутилки - за 1 милион години!

Според проучването над 90% от потребителите осъзнават личния си принос за опазването на планините, като посочват, че най-важното условие за това е да не оставяме никакъв боклук след себе си. Близо 50% от анкетираните смятат, че компаниите от частния сектор имат отговорност за почистването на планината, а за 79% от хората екологичните каузи са от ключово значение. Като цяло, младите хора на възраст между 18 и 30 години проявяват по-високи нива на загриженост за околната среда и са склонни активно да се включват в инициативи с екологична насоченост.**

За да допринесе за опазването на българската природа, Пиринско стартира нова кампания "Чисти планини". Инициативата на водещата марка бира у нас има за цел да допринесе за почистването и превенция на замърсяването. На 12 и 26 август, доброволци от цялата страна ще чистят Пирин планина при хижа Гоце Делчев и при изходен пункт за хижа Яворов, където ще бъдат разположени специални кътове на Пиринско. Всеки, който донесе отпадъци, ще получи като награда бира или канче с уникален дизайн. Събраното количество ще бъде рециклирано и използвано повторно за облагородяването на планинските еко пътеки или места за отдих в планината. Почистването се осъществява с подкрепата на Община Банско, Община Разлог и ЕКОПАК България. Подобни кампании са доказателство, че общите усилия водят до позитивни резултати, които са в полза както за околната среда, така и за гражданите и обществото.

*Източник: GRID-Arendal (2021). Plastics on the Peak: The 2021 Global Mountain Waste Survey

**Онлайн проучване за нагласите на българските потребители към екологичните теми и кампанията на Пиринско - "Чисти планини"