Представяме Ви анализ на доц. д-р Васил Пандов - юрист, университетски преподавател, кандидат за народен представител от "Продължаваме промяната" в 23 МИР - София.

77% допълнително за диагностика и 35% - за лекарите в извънболничната помощ, средно 25% - за клиничните пътеки в болниците. Това е само част от равносметката за краткия мандат на "Продължаваме промяната" в здравеопазването. Рязко беше увеличено финансирането за изключително важни дейности, които преди това бяха неглижирани почти две десетилетия.

В бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 г. за първи път поставихме акцент върху извънболничната медицинска помощ. Това не е самоцел, а мярка за намаляване на потока към болниците и съответно на разходите за болнично лечение. Това е също и начин за понижаване на смъртността от лечими заболявания, каквато е утвърдената практика на държавите в ЕС.

Ранна диагностика

Един от най-важните фактори в превенцията е ранната диагностика. Затова дадохме повече пари за изследвания за пациентите от различни възрастови групи. НЗОК вече плаща медико-диагностични изследвания в рамките на профилактичните прегледи при децата между 7 и 18-годишна възраст - изследвания на кръвната картина и урината за деца на 7, 10, 13 и 16 години и на кръвна захар и холестерол за 16-годишните заради рисковите фактори като затлъстяване, нездравословно хранене и ниска физическа активност в училищна възраст. Здравната каса пое също изследвания в областта на детското и майчиното здравеопазване - фетална морфология на бременни жени, ехография за рак на гърдата.

Електронно здравеопазване

През последните 15 години различни правителства са работили по внедряване на електронно здравеопазване и електронно здравно досие, но процесът не беше доведен докрай. По време на краткия мандат на "Продължаваме промяната" дигитализацията в здравеопазването преживя тиха революция. Сега в здравното електронно досие са обхванати дейностите, заплащани от НЗОК - всички прегледи от лични лекари и специалисти, всички направления за изследвания и за приемане в болница, епикризи от болнично лечение; предписани лекарства. Подготвихме също масовото въвеждане на електронни рецепти. Ползите са очевидни: сигурност за пациента - всички осигурени имат достъп до здравното си досие; медицинските специалисти имат бърз достъп до всички данни; сигурност на данните; отпадане на трудните за систематизиране и съхранение хартиени документи; проследяване на тенденции при заболеваемостта на населението, което може да се използва за по-добра превенция; проследяване на ефективността на прилаганото лечение; спиране на корупционните практики - когато процесите влязат в облака, кражбите, надписването, ненужните процедури стават много по-видими.

Системата работи. За три месеца - от юни до края на август 2022 г., са генерирани 10 млн електронни прегледи или средно 130 000 на ден; 5 млн електронни направления за изследвания или средно 72 000 на ден.

Смяната на фокуса от болничното лечение към превенцията и извънболничната помощ, както и дигитализацията, са ключово важни крачки по пътя към реформирането на здравната система. Започнахме ги смело с конкретни действия и искаме да ги продължим.

В програмата на "Продължаваме промяната" сме заложили следващите етапи на реформата, които ще надградят вече направеното в сферата на профилактиката и ранната диагностика, както и на намаляването на предотвратимата смъртност. В Плана за възстановяване и устойчивост е предвидено в различни региони на станата да бъдат обособени 10 центъра за бързо и съвременно лечение на инсулти и се надявам това да промени тъжната статистика, според която България е лидер по починали от мозъчен удар с 23% от всички.

Национална детска болница

Ще рестартираме процеса за изграждане на Националната детска болница, така че най-накрая този проект от първостепенно значение за цялото общество да бъде реализиран. Ще работим по този приоритет заедно с пациентските организации - с Национална мрежа за децата и Инициативата за истинска детска болница. Ще изградим новата детска болница с ясна концепция и визия за това какво ще бъде българското здравеопазване след 10 години. Детското здравеопазване е приоритет по тази причина увеличихме безпрецедентно с 35% клиничните пътеки в областта на неонатологията, педиатрията, акушерството и гинекологията.

Реформа в спешната помощ

В края на нашия мандат обявихме обществена поръчка за шест медицински хеликоптера. До края на 2022 г. ще бъде сключен договор за доставка на първия. Очакваме го да пристигне още през 2023 г., а до средата на 2026 г. в експлоатация трябва да влязат всичките шест. Новосъздаденото публично дружество за въздушен медицински транспорт ще осигури пилоти, инфраструктура и необходимите медицински екипи.

Имаме планове за цялостно подобряване на спешната помощ чрез осигуряване на кадри, включително чрез активно включване на парамедици, на достатъчно линейки и точки за разполагането им.

Ще продължим да инвестираме в превенцията и то не само чрез увеличаване на финансирането. Ще разработим нови национални програми и качествени показатели за проследяване на резултатите от превенцията. Ще направим възможно самите пациенти да си правят диагностични тестове. Ще включим магистър-фармацевтите в дейностите за промоция на здравето. Знаем откъде да финансираме информационни кампании сред рисковите групи пациенти и за здравно образование. Ще работим заедно с неправителствени организации и образователни институции, за да намалим тютюнопушенето сред юношите. За жалост и по този показател сме водещи в ЕС.

Намаляване на доплащането от страна на пациента

Нов сериозен приоритет за "Продължаваме промяната" е намаляването на доплащането от страна на пациентите. Това може да се постигне, като се разширят пакетите за извънболнична и болнична медицинска помощ, както и тези в областта на денталната помощ. Предвиждаме също да въведем качествени критерии за оценка на резултатите от проведените дейности, които да обезпечат финансово системата. Откъде ще дойдат парите? От спирането на кражбите, порочните обществени поръчки и обвързаностите в здравеопазването.

Пациентите ще доплащат по-малко и за лекарства, защото ще дадем възможност предписаният медикамент да се заменя в аптеката с по-евтин, но със същата активна съставка, и ще увеличим процента, заплащан от здравната каса за лекарствата за определени социалнозначими заболявания.

Едновременно с това ще въведем централизирани обществени поръчки за лекарства и медицински изделия в болниците, което значително ще намали разходите на лечебните заведения. И, разбира се, ще засилим финансовия контрол върху дейността на общинските и държавните болници, за да спрем злоупотребите и разхищенията.

Ще продължим политиката за ръст на доходите на медицинските специалисти. Предвиждаме да изготвим правила за структурата и видовете възнаграждения в болниците, с които ще премахнем драстичните диспропорции в заплатите за отделните длъжности. Ще повишим цените на дейностите, заплащани от НЗОК, като заедно с това ще засилим контрола върху изпълнението им.

Започнахме с малки конкретни стъпки, които вече дават видими резултати. Сега е време да си довършим работата!