10 000 нови балкански пъстърви заплуваха в р. Искър, благодарение на инициативата "Дай шанс на Балканката". Акцията е част от дългогодишния съвместен проект на Лидл България и сдружение "Балканка", който тази година празнува своя десетгодишен юбилей. В традиционната акция по зарибяване през изминалия уикенд взеха участие служители на компанията и техните семейства, членове от сдружението, както и местни доброволци. Заедно те събраха близо 100 чувала с отпадъци от бреговете на река Искър около селата Злокучене и Драгушиново и пуснаха новите рибки. А през май веригата предостави на сдружение "Балканка" 10 000 рибки за зарибителна акция по поречието на река Златна.

За десет години в рамките на "Дай шанс на Балканката", Lidl е зарибил над 30 български реки с повече от 410 000 балканските пъстърви. Едновременно с това, компанията е почистила и около 35 км крайречни територии. Проектът за Балканката е част от цялостната стратегия за устойчиво развитие на компанията, в която основен фокус е запазване на биоразнообразието.

"Това е една от най-любимите ни инициативи. Щастливи сме, че вече десет години имаме възможност заедно с нашите семейства да участваме на зарибителните акции и да допринасяме за съхраняването на най-бързо изчезващия вид риба в Европа. Децата винаги чакат с нетърпение пристигането на рибките, а тази година всеки един от тях получи и грамота за "Млад пазител на природата", споделят служители на Lidl, взели участие в инициативата.

Снимка 624056

Източник: Енвато

С устойчивите си действия чрез инициативата Lidl вярва, че не само ще спомогне за възстановяването на популацията на един застрашен биологичен вид, но и ще мотивира общностите по места да поемат отговорността да се грижат за природата и да я поддържат чиста.

По повод десетгодишния ѝ юбилей, през есента инициативата предстои да бъде надградена с иновативен подход, който да я превърне в още по-устойчива. За целта в няколко български реки ще бъдат инсталирани специални кутии, наподобяващи инкубатори, известни още като "бебешки ясли", които ще направят процеса по развъждане по-близък до природата. Кутиите ще бъдат залагани в български реки с оплоден хайвер в тях, което ще позволи на рибките да се излюпват и развиват в естествената им среда. Методът ще спомогне развъждането и разселването на балканската пъстърва с минимална човешка намеса и ще им даде възможност за по-ранна адаптация.