Между 10 и 20 процента от територията на България трябва да бъде защитена, показва проучване на агенция ЕСТАТ.
В момента са защитени едва 5 на сто от територията на България.

Проучването е част от проекта "Публично-частните партньорства - в услуга на природата и хората", съобщи БНР.

Най-често посещаваните паркове са Рилския манастир, Витоша и Златни пясъци. За периода 2004 - 2009 г. 63% от населението на страната е посетило поне 1 природен парк.

80% от анкетираните могат да посочат една местност, която считат за защитена територия, но често тя не част от официалния списък. 20% от хората са на мнение, че повече от 20 млн. лв. са необходими за поддържането на парк с площ от 270 км. кв. и 3 млн. посетители годишно.

За това трябва да има публично-частно партньорство, което да е в услуга и на природата, и на хората. Най-важното е обаче защитените територии в България да са повече от 5% от общата площ на страната, посочва Христина Савова от социологическата агенция ЕСТАТ.

„Много хора не отиват в парка, защото няма добра настилка, няма удобен транспорт. В един природен парк се оказва, че много лесно може да се загубиш", коментира Савова.

„Въпреки че са защитени територии, повечето хора смятат, че няма табели и добри маркировки. Може би също трябва да се знае, че българинът най-често масово ходи там, за да си почива със семейството на пикник. Оказва се, че не е много лесно да къмпингуваш някъде", обясни още Христина Савова.

„Идеите са да се оправи това, което имаме налично. Хората се гордеят с природата си, но смятат, че тя е съсипана", посочи Савова.