86% от българските майки не осъществяват контакт кожа до кожа с бебето си след първия час от раждането. Това е установила онлайн анкета, в която са участвали 5292 българки, родили в последните три години в рамките на страната.

Елена Кръстева, председател на Сдружение „Естествено”, разкри на пресконференция днес ползите от този пръв контакт на майката с новороденото.

По думите й и Световната здравна организация препоръчва допира кожа до кожа веднага след раждането, като бебето може да бъде отделено от майката само за измиване и подсушаване в първия му час живот. Дори през този период трябва да има непосредствен допир без пелена до майката.

Ползите от този първи контакт са безспорни – стабилизират се основните жизнени показатели на бебето, по-добре се регулира сърдечният ритъм, дихателната честота, кръвната захар и телесната температура.

Той има благоприятно влияние и върху старта на кърменето – то ставало по-успешно и продължително, твърди Кръстева. По думите й се наблюдава повече агресивност и нервност на децата в хода на растежа, ако пропуснат този първи контакт.

Бебетата, осъществили този пръв контакт с родилката, плачат 10  пъти по-малко и 40 пъти по-кратко. Така и майките се чувстват инстинктивно по-добре след раждането, по-бързо установяват привързаност към бебето – това несъмнено е и вид превенция на следродилната депресия, смята психоложката.

Препоръчително е и първото кърмене да се случи в първия час живота на новороденото.

Милена Дянкова, активист и представител на Фондация „Родители за родители”, отчете в анкетата високият процент на раждания с цезарово сечение.

Онлайн проучването е доказало, че в 86% от случаите сред майките респонденти не е имало подобен пръв контакт кожа до кожа. В по-големите градове нещата се случват по-добре – там между 15% и 13% от родилките са почувствали детето до себе си в първия час от раждането. Това се случва повече при нормални раждания и в частни болници.

Министерството на здравеопазването да включи протокол за първия контакт в стандартите по неонатология, настояват редица здравни организации.