От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) налагат глоба на „Лукойл Нефтохим" за 100 000 лева. Тя е за разлива на бензин край бургаския квартал „Долно Eзерово", съобщиха от екоминистерството.

„Санкцията е за допуснатото замърсяване и за нарушаването на комплексното разрешително от фирмата", коментира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

На 19 юни Регионалната инспекция по околна среда в Бургас ще връчи акта на фирмата-нарушител, на базата на който ще бъде издадено наказателното постановление. Освен това ще бъдат издадени предписания за ликвидирането на всички щети.

Те ще включват цялостно почистване на замърсените терени, осигуряване на допълнителни мерки за контрол и превенция чрез засилена охрана, както и осигуряване на видеонаблюдение по трасето на продуктопроводите.

Ако при последващ оглед от РИОСВ-Бургас бъдат открити мъртви птици или бозайници, които са защитени видове, ще има и допълнителни глоби за рафинерията по Закона за биологичното разнообразие.

Между 10 и 30 тона бензин се изляха край Бургас в сряда. Разливът от продуктопровод на „Лукойл-Нефтохим", близо до базата на логистичната фирма „Деспред", е довел до затварянето на пътя между кв. "Долно Езерово" и с. Братово, тъй като има опасност от пожар и обгазяване.

Технологичен пропуск от корозия на тръбата или проблем със заваръчния шев са най-вероятните причини за разлива на десетки тонове бензин от нефтопровод на "Лукойл Нефтохим Бургас" на 2 километра от бургаския квартал "Долно езерово". В официално съобщение до медиите от "Лукойл" твърдят, че се разследва версията за криминален пробив при кражба на гориво.

От компанията твърдяха първоначално, че има криминален пробив на тръбата. Община Бургас също ще наложи глоба на рафинерията.

„Достъпът до мястото на инцидента ще остане затворен докато не получа гаранции, че няма никаква опасност за здравето на хората", каза кметът Николов. Две мобилни станции за измерване на въздуха - на РИОСВ и на общината, вече са разположени в намиращите се в съседство село Братово и квартал „Долно Eзерово".