Таксуването на клиенти за ползването на тоалетна е незаконно и заведението, което го е направило, ще плати глоба. Това заяви пред Нова телевизия председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

По негови думи санкцията ще е най-малко 1000 лева за това, че тоалетната не може да се ползва от клиентите безплатно.

Относно таксата "зареждане на телефон" Маргаритов посочи, че тя е законна, щом е обявено като услуга, така че всеки може да отиде във въпросното заведение и само да си зареди телефона, като така вече се води клиент.

Проверяват заведение в Харманли, начислило такса "нищо - 1 час"

Проверяват заведение в Харманли, начислило такса "нищо - 1 час"

Без консумация престоят в заведението излиза 5 лв. на час

"Като цяло българският туристически продукт никак не е лош. Въпросът е, че понякога с инцидентни неща, които влизат в общественото внимание, създаваме впечатлението, че все нещо куца, нещо не е наред", обобщи председателят на КЗП.

Относно инцидента със скъсаното въже на парашут на "Каваците" Маргаритов поясни, че КЗП има отношение по случая дотолкова, доколкото всички условия по предоставянето на услугата трябва да са представени на вниманието на потребителите.

Той коментира и тежкия инцидент в аквапарк в Приморско, при който един младеж загина. Маргаритов увери, че са извършени проверки дали има информационни табели и според него до злополучната развръзка се е стигнало заради неспазване на правилата.

Ангелкова провери заведението с такса "празен стол", КЗП го санкционира

Ангелкова провери заведението с такса "празен стол", КЗП го санкционира

Миналото лято е имало заведение, което искало "такса дете", коментира Димитър Маргаритов