След подаден сигнал министърът на туризма Николина Ангелкова разпореди проверка на заведение в град Харманли, за което се твърди, че начислява такса за престой без консумация.

Според депозирания сигнал от клиент на 15 август той посетил заведение в Харманли, но не консумирал нищо от заведението. След това обаче посетителят бил заставен да плати такса "нищо - 1 час", възлизаща на 5 лева.

Ангелкова провери заведението с такса "празен стол", КЗП го санкционира

Ангелкова провери заведението с такса "празен стол", КЗП го санкционира

Миналото лято е имало заведение, което искало "такса дете", коментира Димитър Маргаритов

На касовата бележка ясно се вижда, че клиентът наистина е бил таксуван за престоя си, макар и да не е консумирал нищо в заведението. Излиза, че 1 час престой в заведението струва по-скъпо от това клиентът да си поръча нещо и да не плаща 5 лева такса за "нищо - 1 час".

Снимка 308933

Източник: Министерство на туризма

От бележката става ясно и името на заведението - кафе-сладкарница "Оскар". Бележката била издадена в 22.25 часа.

По случая Министерството на туризма е сезирало Комисията за защита на потребителите и Националната агенция по приходите. Предстои заведението да се бъде инспектирано в най-скоро време.

Борисов поиска проверка на заведението, начислявало такса "стол"

Борисов поиска проверка на заведението, начислявало такса "стол"

Комисията за защита на потребителите вече е предприела проверка...

Министерството на туризма призовава гражданите да бъдат бдителни към подобни ситуации и при необходимост да сигнализират за нередностите на телефон +359 2 90 46 833 или на и e-mail: control@tourism.government.bg.