Постиженията на българската наука ще бъдат представени по време на Европейската нощ на учените на 28 септември. Инициативата е част от проекта Катрио 3, финансиран по европейска програма.

В проекта участват 21 основни и 27 асоциирани партньори от цялата страна, с програми в 14 града, стана ясно от представянето на програмата в БТА.

Програмата обхваща ателиета, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, сред които са СУ "Св. Климент Охридски", НБУ и Тракийски университет в Стара Загора.

Основен акцент ще бъдат Европейската година на наследството и Европейската столица на спорта, а през следващата година Европейска столица на културата и 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз. Проектът обхваща всички научни области от история до роботика, свързани с използването на големи масиви данни, нови софтуерни услуги и приложение в сферата на фабриките на бъдещето.

"Надявам се демонстрациите да привлекат млади таланти към научна кариера", каза доц. Елисавета Гурова от Катедра Софтуерни технологии на НБУ.

Основната цел на програмата е да популяризира научната сфера сред деца и студенти, но и сред преподаватели и родители. Всъщност учените имат едно много важно задължение - да представят пред широката общественост техните научни постижения, за да постигнат едно по-добро разбиране в обществото на приноса на техните научни резултати", допълни още Гурова.

Бюджетът на проекта за две години е около 180 000 евро, разпределени между 7 партньори.

Тази година Европейската нощ на учените ще постави фокус и върху културното измерение, затова голяма част от планираните събития ще обединят науката с изкуството. За първи път ще участва школата "Багатур", съхраняваща древните традиции на траките и прабългарите.

На европейската нощ на учените място ще намерят и научно-образователни филми-портрети на хора на науката, чийто автор е проф. Иво Драганов от НБУ.

"Сред най-важните цели на проекта е да внушим повече самочувствие на нашите деца, за да имат повече основания да остават в България , а не да отпътуват навън", подчерта проф. Драганов.