В София за поредна година се проведе "София прайд", чиято цел е защита правата на хората с различна сексуална ориентация.

Без инциденти и под засилена полицейска охрана той се провежда пред Паметника на съветската армия, уточнява БНР.

Излелият се проливен дъжд не развали настроението на събралите се предимно млади хора.

Проявата започна с концерт на известни български изпълнители, като сред участниците е и Васил Гарванлиев - македонският представител в конкурса "Евровизия".

Участниците в прайда имат различни мотиви, за да дойдат: "Защото имам петима сина, и защото искам те да не преживяват хомофобията никога"; "Нямаме право на онаследяване на партньор, нямаме право на споделено попечителство, нямаме право на свиждане в случай, че това се наложи и това си е дискриминация, откъдето и да го гледаме";  "Това е първият път, в който идвам на такова събитие. Това, както каза човекът, е вид протест. Ние сме хора като другите и заслужаваме правото да се разхождаме на улицата без да се страхуваме"; "Аз съм тук за купона".

Шествие за защита на традиционното семейството се проведе в София

Шествие за защита на традиционното семейството се проведе в София

В шествието се включиха 60-70 души, с балони на цветовете на българското знаме

Традиционното шествие започва в 19:30 ч. Маршрутът не е обявен предварително от съображения за сигурност.

14-ото издание на "София прайд" е в подкрепа на равноправието на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър, интерсекс (ЛГБТИ) и куиър хората. Според организаторите "мисията на прайда е да повиши видимостта на тази общност, да поддържа обществения дебат за приемането им, и да покаже на нехетеросексуалните в България, че не са сами".

Снимка 534457

Източник: Бояна Маркова

В началото на седмицата Организационният комитет на "София Прайд" отправи призив към президентството, Министерския съвет, съдебната и местната власт за гарантиране на правата на всички български граждани.

Снимка 534440

Източник: Бояна Маркова

По-рано шествие в защита на традиционното християнско семейство премина през центъра на София. Инициативата беше в отговор на "София прайд".

Стотици се събраха пред НДК и преминаха през центъра на София до НС в подкрепа на традиционните български ценности, на връзката между родителите и децата и срещу европейската стратегия за детето, която, според участниците, дискриминира родителите и поставя децата под ударите на джендър идеологиите.