От Еврокомисията предлагат 2,2 млн. евро на България за възстановяване от природни бедствия през 2017 г., съобщиха от ЕК в България.

От ЕК предлагат общо 34 млн. евро от фонд "Солидарност" на Европейския съюз за четири страни от ЕС, засегнати от природни бедствия през 2017 г. — Гърция, Полша, Литва и България.
С парите може да се подпомогне възстановяването и да се покрият част от разходите за спешно реагиране, временно настаняване, почистване и опазване на културното наследство, за да се намали финансовата тежест за националните органи в резултат от природните бедствия.

Определените за България 2,2 млн. евро са за възстановяване след бурите и наводненията през октомври 2017 г.

Идентифицираха и петата жертва на наводнението в Бургаско

Идентифицираха и петата жертва на наводнението в Бургаско

Полицията потвърди, че откритото тяло в Мандренското езеро е на Стоянка

На 25 и 26 октомври 2017 г. в района на Бургас, Югоизточна България имаше силни бури и проливни дъждове, в резултат на които бяха повредени мостове, пътища, училища и болници. Парите ще помогнат за намаляване на разходите на държавата за възстановяването на основна обществена инфраструктура.

Днешното предложение за помощ от фонд "Солидарност" на ЕС трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета и след това четирите страни членки ще получат финансирането.

Припомняме, в нощта срещу 25 октомври 2017 г. имаше наводнение в Бургас и Камено. В нощта на бедствието загинаха трима души.

Най-тежко беше положението в община Камено, където беше обявено и бедствено положение. По-късно стана ясно, че седем каскадни язовира в бургаска област са със скъсани язовирни стени. Много хора бяха евакуирани от домовете си, като част от тях бяха приютени в общински сгради.

Припомняме, в прокуратурата са образувани четири производства за жертвите от наводнението в Бургас. След проливните дъждове в нощта на 23 срещу 24 октомври 2017 г. са се излели около 200л/кв.м. дъжд. Инспекторите на ДАМТН установиха 7 броя язовира със скъсани стени.

Всички те са под 50 000 куб. м., с изключение на яз. "Чотората", който е с обем от 100 000 м3. Това са каскадни язовири, като четири, от тях са на територията на община Бургас, а три са в община Камено. Важно е да се отбележи, че под тези водоеми няма населени места и водния отток от тях не е причина за човешки жертви.