Община Стара Загора подготви по две проектни предложения за всяка една възможност по процедурата "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт", част от Националния план за възстановяване и устойчивост. Общо шест емблематични обекта ще могат да получат цялостно обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност.

Сред обектите са: подобряване на образователната среда в XI ОУ "Николай Лилиев" на стойност над 2.6 млн.лв., реконструкция на на Дома за стари хора, който се намира в Старозагорски бани.

Сред тях са и две административни сгради също очакват одобрение - на Общината, която е изключително енерго неефективна като обслужване, и тази на "Тролейбусни и автобусни превози, която също се нуждае от ремонт, посочи по време на пресконференция пред местните медии кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

От думите му стана ясно, че реконструкция очакват още сградите на БСФС - на стойност 1.6 млн. лева, и тази под козирката на стадион "Берое" - на стойност над 2 млн. лева, Комплекс за култура и изкуство - бивш Пионерски дом, на стойност 617 хил. лева и Читалище "Родина" - на стойност близо 300 хил. лева. Общата стойност на подадените проектни предложения е малко над 23 мил. лева.

По време на срещата с медии, секретарят на Общинска администрация Делян Иванов даде подробности по програмата за саниране на жилищни сгради.

50 млн. лева е общият размер на средствата, определени за Община Стара Загора по първия етап на програмата за енергийно обновяване на жилищни сгради. 75 са сдружения на собственици, депозирали документи в Общината за саниране до установения срок - 10 май. Иванов посочи, че до края на месеца предстои предаването на информация към Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев обяви, че в града ще бъдат въведени интелигентни пешеходни пътеки пилотно около няколко училища, на които автоматично ще се ограничава скоростта, когато свършат учебните занятия и децата си тръгват от училище.