25-годишнината от основаването на Общобългарския комитет "Васил Левски" бе отбелязана с тържествено събрание.

В речта си по повод годишнината Васил Василев, председател на Общобългарския комитет, направи равносметката, че за тези години комитетът се е превърнал от обществена организация в научно-изследователски институт и е свършил огромна работа в изследване и популяризиране не само на делото на Апостола, но и на Възраждането.

Сред научните трудове, публикувани през тези години са 16-те тома, посветени на Българското възраждане, както и двутомната колекция за документалното наследство на Апостола.

Проведени са стотици научни конференции в цялата страна.

"Преди 26 години една група патриоти се събраха и разбраха преди всички останали, че България поема по един трънлив път, изпълнен с много проблеми и опасности", посочи Василев.

По думите му, докато върви този процес на преход, те са очаквали държавата да бъде подложена на атаки и опасности. За да се спасял народът, той трябвало да се опре отново на вековните си опори, да стъпи здраво на земята и да не се отклонява от пътя, начертан от нашите революционери.

"Един от основните стълбове на нашата духовност и политически ген като българи е Васил Левски", изтъкна Василев.

Той отбеляза, че именно тази група интелектуалци, общественици, академици, общественици, са обединени от любовта към отечеството.

Сред изтъкнатите имена на комитета, Василев открои доайенът проф. Дойно Дойнов, както и Стояна Маждракова, Дора Чаушева, Иванка Николова, покойните проф. Николай Генчев и полк. Петко Йотов.

На тържественото събрание присъстваха журналистите Велислава Дърева, Валерия Велева, бивши военни, сред които и ген. Димитър Шивиков, деканът на Историческия факултет към Софийския университет проф. Пламен Митев.