Над 268 хил. туристи са посетили тази година средновековната крепост "Царевец" във Велико Търново, като те са с 30 хил. повече в сравнение с 2014-а година.

Това е единствения у нас музеен обект, който няма почивен ден.

В последния ден на 2015-а крепостта "Царевец" посреща туристи до 13 часа. През годината в нея са влезли над 190 000 българи и повече от 70 000 чужденци, каза Соня Петрова от Регионалния исторически музей пред БНР.  

"За българина "Царевец" е символ. Дори на път за морето или връщайки се от там, българинът не пропуска да влезе и да разгледа емблематичната крепост. От целия свят - спокойно можем да кажем, които идват в България, не пропускат да разгледат "Царевец", но най-голяма е цифрата от Европа индивидуални и организирани туристи. От Близкия и Далечния Изток също има такива групи. В последната година се забелязва увеличение на туристите от Азия. Това са туристи от Хонконг, Китай, Южна Корея и Япония", изтъкна Соня Петрова.

На 1 януари "Царевец" ще бъде отворен в 12 часа и директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов ще посрещне с подаръци първия турист за 2016-а година.