30% от желанието за покупка онлайн бива отказван в последната фаза със селекция на банковата карта и избора на страна за доставка, а едва между 9 и 12% от малкия и среден бизнес оперира онлайн, извън държавата членка. Всичко това ще се промени след 3 декември 2018 г., когато отпадне географското блокиране. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел по време на среща в Министерство на транспорта с представители на Националното сдружение на общините в България. По време на срещата бе представена инициативата WiFi4EU.

Онлайн пазаруването от сайтове на други държави членки на ЕС ще бъде възможно преди Коледа. От 1-ви април пък всеки европейски гражданин ще може да се възползва от така наречената преносимост на съдържанието.

193 български общини участват в европрограмата за безплатен интернет

193 български общини участват в европрограмата за безплатен интернет

Всяка държава членка на ЕС ще има право на 15 ваучера по WiFi4EU

"Тоест оттук нататък ще можем да пътуваме свободно със своите абонаменти на видео, филми или спортни предавания. Отпада една от бариерите, това не означава, че отпадат всички това е нашата цел с цифровия единен пазар да направим така, че бариерите, които все още съществуват да отпаднат", коментира Габриел. Общо инициативите на ЕК за изграждане на единния цифров пазар са 44.

Конкретна стъпка в това отношение е и споразумението за слагане край на географското блокиране. "Днес все още много малко фирми оперират онлайн. Много малко граждани на ЕС имат едни и същи условия за ползване на покупки онлайн. Спомнете си колко пъти всеки един от нас в момента, в който направи покупка за доставка онлайн от сайт, намиращ се в друга държава-членка, се казва, че доставката не съществува или бива прехвърлян към друг сайт, който вече е пряко свързан с държавата. Нашите данни показват, че 30% от желанието за покупка онлайн биват отказвани в последната фаза, когато бива селекционирана банковата карта. До този момент фирмите и тези, които осъществяват онлайн търговия имаха възможност да налагат тези ограничения", посочи Габриел. По думите ѝ говорим за дискриминация, базирана въз основа на местоживеене или банкова карта.

"На това също ще бъде сложен край. От 3 декември 2018 г. всички се шегуваме, че за Коледа ще има възможност да правим покупки онлайн. Ще се даде възможност на малкия и среден бизнес да осъществяват такава търговия. Днес цифрите са сравнително ниски едва между 9-12% от малкия и среден бизнес извършват такава търговия онлайн, извън държавата, в която се намира", каза още тя.

Министърът на транспорта Ивайло Московски изтъкна, че има големи предизвикателства за развитието на цифровите услуги. Темите, които са важни по време на българското председателство са свързани с киберсигурността и развитието на 5G мрежите. По думите му това е особено трудно за България, тъй като радиочестотния сектор все още не е разпределен, за да позволи развитие на 5G мрежите.

Друго предизвикателство, за което страната ни сключи меморандум със страните от Западните Балкани е за отпадането на роуминга. Вече има изпратени покани на ниво регулатори със страните от Западните Балкани. "Процесът тече. Ние сме си дали един срок в рамките на половин година, но той е съпътстващ с общата политика, която г-жа Габриел има като ангажимент по темата роуминг", изтъкна Московски.

Правителството утвърди Меморандума със Сърбия за по-евтин роуминг

Правителството утвърди Меморандума със Сърбия за по-евтин роуминг

Сега цените са най-високи в Европа - между 2,99 лв. и 6,99 лв. на минута