Около 30 души събра гражданския протест пред Столична община с искане за изграждане на нови детски градини и ясли.

Организаторите на протеста обявиха и конкретните си искания, които имат към Столична община. Сред тях са незабавно създаване на работна група за изграждане на нова образователна инфраструктура, средствата за които да бъдат заложени в бюджета за следващата година.

По официални данни на общината има над 2000 деца, които чакат за прием в детска градина и над 6000, чакащи за приемане детски ясли.

Инициативен комитет продължава със сигналите за неправомерен прием в детските гради

Инициативен комитет продължава със сигналите за неправомерен прием в детските гради

Несъгласие с получените до момента становища изразиха от там в поредно писмо до медиите

От Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система поставят своите искания ребром и задават въпроса защо на всяка една тяхна жалба се отговаря с оправдаване.

"Какво ли не направихме, за да ги накараме да заработят тези хора", заяви един от организаторите на протеста Васил Николов пред news.bg.

Инициативен комитет  иска оставки заради нередностите в детските градини

Инициативен комитет иска оставки заради нередностите в детските градини

4000 деца са записани неправомерно, алармира той преди месеци

Освен настояването за нови сгради за детски градини в София, от Инициативния комитет искат и оставките на директора на Дирекция "Образование" Мария Минчева, както и на Ирена Николова, главен експерт в Дирекцията.

"Тези работни групи, които са съставени в момента, включват директори; хора, които нямат достатъчна компетенция да вземат решения за едно драстично строителство", коментира Николов.

Инициативен комитет: Хиляди деца приети неправомерно в детските ясли и градини

Инициативен комитет: Хиляди деца приети неправомерно в детските ясли и градини

Столична община предостави данните за приетите с Хронични заболявания деца

 

От НИККИОС настояват за пълно автоматизиране на системата за кандидатстване в детските градини и приема за първи клас, както и Столична община да предостави ваучери на неприетите деца, с които да бъдат обезщетени за това, че не са приети в съответната детска градина.

Васил Николов допълни, че към МОН са се обърнали с искане да бъдат отпуснати средства за помощник-възпитатели заради големия брой на децата в групите. Този проблем, според Николов,,създава трудности не само за учителите, но и за децата, тъй като учебният процес в детските градини при група от 46 деца не може да протича нормално.

Манолова стартира кампания за отпадане на таксите в детските градини

Манолова стартира кампания за отпадане на таксите в детските градини

Започва работа по изготвянето на първия доклад за правата на детето

Припомняме, че миналия месец организаторите на комитета алармираха за хиляди деца приети неправомерно в детски ясли и градини. Те са подали сигнали до прокуратурата и столичния кмет Йорданка Фандъкова.

От Инициативния комитет поясниха тогава, че от приетите общо 7797 деца по критерий "Хронично заболяване", над 50% са приети неправомерно, без да имат право всъщност на това. Общо 4057 над разрешената от закона бройка са приети, без да имат право на това.

Граждани настояват за нови детски градини и училища в София

Граждани настояват за нови детски градини и училища в София

НПО продължава да иска оставки в дирекция „Образование“

По отношение инициативата на омбудсмана Мая Манолова, която предложи отпадане на таксите в детските градини, от НИККИОС нямат изградени позиции. Комитетът настоява за сътрудничество със Столична община.

Хиляди деца без място в столичните детски градини след първо класиране

Хиляди деца без място в столичните детски градини след първо класиране

Намаленият брой на децата в яслените групи допълнително натоварва системата