Разочарованието си от становищата на дирекциите "Образование" и "Здравеопазване" относно сигнала за над 4000 деца приети неправомерно в детските градини изразиха от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система в поредно писмо до медиите.

Припомняме, че в предишното си писмо, те цитираха данни, според които хиляди деца са приети привилегировано заради заболявания, които всъщност не би трябвало да им дадат такова предимство.

Изпратиха сигнали до различни институции, с които настояха за реакция по проблема.

Инициативен комитет: Хиляди деца приети неправомерно в детските ясли и градини

Инициативен комитет: Хиляди деца приети неправомерно в детските ясли и градини

Столична община предостави данните за приетите с Хронични заболявания деца

Според тях, в отговорите след проверка на сигнала са допуснати откровени лъжи като твърденията за деца с дублирани диагнози, заради което са допуснати нарушенията. Също така с несъстоятелни оправдания са заобиколени и неспазени наредби. Така са ощетени и действително болни деца, считат от Комитета.

В отговор ще бъдат подадени нови сигнали до Столична община, заканват се от Инициативния комитет.

Смятаме, че трябва от Общината да контролират директорите, а не точно те да им търсят оправдание за нарушенията. Много се надяваме, че от Столична община ще преминат към дисциплинарни наказания, насочени към директорите, пишат още от Комитета.

Те настояват да се търсят решения на много наболели проблеми, сред които недостигът на места в тези заведения, злоупотребите заради монополното положение, струващо милиони всяка година.