Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" ще внесе в Министерски съвет петиции с близо 40 000 подписа в защита на Природен парк Витоша.

Подписалите се настояват Министерство на околната среда и водите, Агенцията по горите и Столична община да спрат незабавно процедурата по проектиране на ски зона в Природен парк Витоша, съобщи БиТиВи.

Петицията е адресирана и до председателя на Народното събрание, главния прокурор, кмета на Столична община, министъра на околната среда и водите и ръководителя на Агенцията по горите.

В подписката се припомня, че е започнало изготвянето на подробен устройствен проект на нова ски зона на Витоша. Според природозащитниците това няма как да се направи законно.

Разпоредбите забраняват изграждането на нови писти и лифтове. Могат само да се ремонтират и сменят старите без промяна на капацитета и трасетата, се казва още в петицията. Планираната ски зона на Витоша ще доведе до изсичането на над 33 хиляди дървета на площ от 400 декара, както и до урбанизирането на 600 декара ливади и пасища.

В петицията се настоява да се наложат наказания на отговорните институции. В Министерски съвет ще бъдат внесени две подписки - една от коалицията „За да остане природа в България" и друга, събирана от партия „Зелените".