Очакваме след един месец срещу страната да започне наказателна процедура заради неизграждането на системата от регионални депа за отпадъци.

Това посочи министърът на околната среда и водите Нона Караджова на пресконференция, като уточни, че срокът е изтекъл на 16 юли.

Много по-тежък е проблемът с изтичането на срока за изграждане на пречиствателни станции за населени места с над 10 хил. души население, допълни Караджова.

Над 70 пречиствателни станции не са построени. Срокът е до 2010 година, но забавянето е много сериозно.Тя обясни, че за изграждането на депата са били нужни 600 млн. лв. и страната е можело да не бъде в тази ситуация.

Тя допълни, че новосъздаденият екип на министерство ще започне спешно преглеждане на приоритетните проекти заради стартирали процедури за спиране на евросредства.

За изграждането на пречиствателна станция са нужни поне година и половина и това означава, че може би през 2011 година ще започне наказателна процедура срещу страната и за това, каза още новият екоминистър.

Досегашното министерство е дало над 700 млн. евро за проекти, като от тях само 300 са за приоритетни, обясни тя. Нона Караджова определи това като безхаберно раздаване на средства.

Приоритетни са тези проекти, които са за изграждане на пречиствателни станции в населени места с над 10 000 души и изграждане на канализация.
Караджова направи сравнение, че стойността на всички приоритетни проекти е 600 милиона, което е по-малко от похарченото до момента.

Предприятието за управление на дейността по околната среда и водите към министерството е сключило договори по неприоритетни проекти за 150 милиона лева. Предприятието в момента няма нито един лев, което означава, че ще започне междуфирмена задлъжнялост и съответно завеждане на дела от страна на фирмите към общините. Те от своя страна ще пристъпят към съдене на държавата, допълни Караджова.

В тази връзка Караджова заяви, че още днес ще изпратят в министерство на финансите писмо с молба проектите, по които не са сключени договори, да бъдат незабавно спрени. По ОП „Околна среда" от 707 милиона лева само 7% са по приоритетни обекти за изграждане на 23 депа за отпадъци и пречиствателни станции и канализации, уточни тя.

Караджова добави и че от Европейската комисия са спрели две процедури за финансиране на неприроритени проекти, защото те са в малки населени места. От ЕК са констатирали и огромни разлики в одобрените инвестиционни проекти. Става дума за преозмеряване на проектите. Освен това все още не е открита процедурата за строителство на депа за отпадъци.

Относно програма ИСПА Караджова коментира, че досега са обявени сключени договори за 90% от евросредствата. Според нея обаче това не е така.

Тя уточни, че тези проекти са със сключени договори, но от тях със строителните фирми са разплатени само 28%.

Относно програма ИСПА Караджова коментира, че досега са обявени сключени договори за 90% от евросредствата. Според нея обаче това не е така.

Като последици от управлението на досегашното министерство, Караджова открои факта, че не изградена нужната инфраструктура за управление на околната среда, не са започнати изражданията на много инвестиционни проекти на стойност над 1,5 милиарда лева.

Освен това безвъзвратно може да бъдат загубени средства по фондовете заради крайните срокове. Като съществен проблем Караджова изтъкна и факта, че МИОСВ е забавило издаването на разрешителни за инвестиционни проекти в областта на водоползването, геодезия и други. Забавени са над 1 000 процедури.

Нона Караджова, министър на околната среда и водите, представи двамата си заместници. Това са Евдокия Манева и Евелина Василева, която досега е била зам.-кмет на Община Бургас.