Около 45 души са дарили кръв в кампанията на УМБАЛСМ "Пирогов" за даряване на кръв за лекарка от УМБАЛ "Александровска", която лежи в Централна реанимация в много тежко състояние след падане от 7-мия етаж.

От желаещите да дарят кръв само 30 души са били с показатели, които позволявали това да се случи. Сред дарителите имало както нейни колеги лекари, така и хора, които са разбрали за акцията по кръводаряване и са се отзовали, пишат от пресслужбата на здравното заведение.

Инициативата на служителите от университетската спешна болница се осъществи с подкрепата на директора на болница "Пирогов" и директора на НЦТХ.

Междувременно в помощ на пострадалата се организира и друга инициатива - набиране на средства за медицински изделия, които не се покриват от НЗОК, а са нужни за лечението на пациентката.

Парите са превеждат по дарителска сметка на УМБАЛ "Александровска", а най-напред на призива за помощ е откликнала съсловната организация на лекарите в София.
Председателят на Столична лекарска колегия д-р Асен Межидиев обяви, че Колегията отпуска 5 000 лв. от фонда си "Взаимопомощ".

УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" изказва благодарност на всички, които са се включили в инициативата и са дарили кръв, за да спасят живот.