Старата черница в центъра на Велики Преслав стана носител на титлата "Дърво с корен" за 2020 г.

Тя получи най-голяма подкрепа - 481 гласа, в приключилото на 20 януари гласуване.

От Фондация "Екообщност" посочват, че близо 450 години черницата е безмълвен свидетел на мъки и радост. Помни Левски, Караджата, посрещането на Иван Вазов.

Старата черница стана победител и в допълнителната категория "Вековните дървета говорят". За първи път в 11-годишната история на инициативата едно и също дърво печели и в двете категории. Наградата за първенеца в конкурса ще бъде предоставена от "Асоциация на арбористите в България". Нейни специалисти ще извършат експертен оглед на дървото през пролетта и ще изготвят препоръки за евентуални мерки за подобряване на състоянието му.

Снимка 515715

Източник: Фондация "Екообщност"

На второ и трето място в категория "Дърво с корен"са класирани бялата черница от село Звиница, общ. Кърджали, и буешкият дъб от с. Петрелик, общ. Хаджи Димово.

Беше връчена и допълнителна специална награда "Изборът на експертите" - за Кривото дърво, растящо в Морската градина във Варна. Номинацията беше отличена заради историческата свързаност на вида "Див рожков" с озеленяването на Варна преди 70 години, неговия специфичен външен вид и преданията около произхода на названието му "Юдово дърво".

С победата си Старата черница във Велики Преслав автоматично става финалист в конкурса "Европейско дърво на годината 2021". Тя ще представи страната ни в започващия на 1 февруари международен конкурс. Тази година в него ще се включат общо 14 държави, като гласуването ще се проведе онлайн на www.treeoftheyear.org между 1 и 28 февруари 2021.