Равнището на безработицата за страната е 5,5 на сто или малко над 156 000 души. Това съобщи БНР, позовавайки се на данни от Агенцията по заетостта.

31 000 души са продължително безработни с регистрация в бюрата по труда над една година. Най-много хора, попадащи в тази група, има в областите Благоевград, Враца, Монтана и Шумен. Там те са повече от 2000.

Средно шестима безработни се състезават за едно свободно работно място. Най-голяма е конкуренцията в област Търговище, където 19 души се надпреварват за всяка вакантна позиция, а най-малка - в София-столица и областите Русе, Силистра, Варна, Кюстендил и Добрич - по четирима за 1 свободно място.

Най-ниска е безработицата в София. Там тя е 1,6 процента. На второ място по този показател се нарежда област Варна с 3,5%. На срещуположният полюс пък са Видин и Монтана, където безработицата е съответно 15% и 13 процента.

Агенцията по заетостта следи и равнището на хората без препитание под 29-годишна възраст. За цялата страна те са малко под 19 000 души, като с най-много безработни младежи са град София и областите Благоевград и Пловдив.

НСИ отчете повишаване на безработицата през третото тримесечие на 2023 г.

НСИ отчете повишаване на безработицата през третото тримесечие на 2023 г.

Процентът на заетите намалява