Стари катерушки от столичния район "Изгрев" ще участват в тазгодишното Венецианско биенале. Те ще са основен акцент в българската арт инсталация.

Това става ясно от публикация на кмета на района д-р Делян Георгиев във Фейсбук профила му.

Съоръженията за игра отпреди повече от петдесет години, които се намират до бл. 56 в ж.к. "Дианабад", ще бъдат демонтирани, реставрирани и изпратени във Венеция.

След приключване на изложението, металните конструкции ще бъдат върнати на местата си. Ползването им от българския творчески колектив става с изричното разрешение на община "Изгрев".

Спорове около Венецианското биенале: Проектът представя "упадъка на страната ни"

Спорове около Венецианското биенале: Проектът представя "упадъка на страната ни"

Павилионът на България ще бъде открит през май в зала "Тициал"

Избраната концепция е на арх. Борис Тикварски, на 33 години, и се нарича "Образованието е придвижването от тъмнината към светлината" и е създадена заедно с белгийския архитектурен и документален фотограф Александър Думарей, Божидара Вълкова, Мария Гяурова, Майк Фритш, Костадин Кокаланов.

Основната идея на българския проект е свързана с демографската криза - обезлюдяване, изоставените училища в България, театри, басейни.

Павилионът на България ще се открие май месец тази година в зала "Тициал" в манастирски комплекс до църквата "Санта Мария" на Канал Гранде.

На 4 януари 2023 г. Министерски съвет прие решение за участието ни в 18-ото издание на Венецианското биенале за архитектура, което ще се проведе от 20 май до 26 ноември 2023 г. във Венеция. Бюджетът е 400 000 лв. за транспорт с лодки, работници и 70 000 лв за проекта.