Академия "Аскеер" отличи като най-добро представление за тази година постановката на Народния театър "NеоДачници" - по "Дачници" от Максим Горки, а Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство беше присъдена на Васил Михайлов.

Церемонията по връчване на призовете "Аскеер" се състоя тази вечер в театър "Българска армия".

Спектакълът "NеоДачници" спечели още една награда - за режисурата на Иван Пантелеев.

В кръга на вниманието на академията попаднаха 100 представления, 58 от които са столични премиери, а 42 спектакъла са представени от театри от други градове. Ако се добави и категорията за съвременна българска драматургия, оценените спектакли през годината са 118.

Журито определи носителите на наградите в 12-те категории с тайно гласуване.
През тази година те се присъждат за 28-и път.

За водеща женска роля беше отличена Мария Стефанова за ролята на А в "Три високи жени" от Едуард Олби в Народния театър "Иван Вазов".

Статуетката за водеща мъжка роля отиде при Захари Бахаров за ролята на Бай Славе в постановката на Театър 199 "Чамкория".

За поддържаща мъжка роля беше награден Малин Кръстев за ролята на Дани Тейлър в "Зимата на нашето недоволство" на Малък градски театър "Зад канала".

Приза за поддържаща женска роля спечели Ана Пападопулу за ролята на Бърди в "Лисичета" от Лилиан Хелман - постановка на Народния театър "Иван Вазов".

Наградата за изгряваща звезда спечели Веселин Петров за ролите на Труфалдино и Панталоне в "Кралят Елен" на театър "Азарян".

За съвременна българска драматургия беше отличена пиесата "Цветът на дълбоките води" от Оля Стоянова, постановка на Народния театър "Иван Вазов".

"Аскеер" за сценография получи Марина Райчинова за "Франкенщайн" на театър "София".

Призът за костюмография е присъден на Нина Пашова за "Калигула" и "Три високи жени" на Народния театър "Иван Вазов"

Наградата за театрална музика беше спечелена от Петър Дундаков за "Франкенщайн" на театър "София".