Около 600 български имами не са получавали заплати от 2 месеца, заяви пред БНР главният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик. Даренията от Турция за дейността на имамите в България са около 2 млн. лева. Според Фаик, те са от български изселници там.

Обучението на мюсюлмански духовници в България се извършва в три духовни училища в Шумен, Момчилград и Русе. Кадрите от тях могат да продължат образование във всеки ВУЗ у нас, а Висшият ислямски институт е в София.

Липсата на вещи лица отложи делото срещу Ахмед Муса и имамите

Липсата на вещи лица отложи делото срещу Ахмед Муса и имамите

Магистратите трябваше да приемат тюркологична и арабистка експертиза

Според Фаик проблемът със заплатите на имамите е свързан с връщането на вакъфските имоти. Това е проблем, тъй като останалите без заплати имами биха могли да приемат да бъдат финансирани "на сиво", коментира Фаик. Досега Мюфтийството е било гарант срещу появата на подобни явления.

Предлаганите решения, в които държавата да плаща заплатите на мюсюлманските духовници, засягат следващата календарна година. Той припомни, че преди 1990 г. заплатите на всички имами са били плащани от държавата. Подобна е практиката в Румъния и в Гърция и няма причина да не се случва и в България, коментира той.

Религиозното образование трябва да бъде равнопоставено, заяви директорът на Международния център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия Антонина Желязкова.

Не е възможно да се оставят нашите мюсюлмани, които искат да получат духовно образование, без каквато и да било алтернатива, каза Желязкова.

Тя представи и още един проблем - голяма част от завършилите Висшия ислямски институт получават невалидни в България дипломи, защото той няма акредитация. За да има акредитация, първото и най-просто нещо, което трябва да се направи е, че те трябва да имат прилична сграда, отговаряща на всички изисквания.

Повече от 15 години подкрепяме усилията на Главното мюфтийство и на цялата мюсюлманска общност да им се разреши да построят Ислямски културен център, в който да се настани в прилични условия и Висшият ислямски институт. 
Сами прогонваме нашите студенти, завършили Висшия ислямски институт с бакалавърска диплома, която не се признава никъде. Те не могат да продължат образованието и търсят да го направят в чужбина, където признават тази диплома - Турция, Саудитска Арабия или Йордания и т. н., каза Желязкова.