Органите на реда трябва да пазят представителите на медиите, които отразяват публични събития. За това призовават от Асоциацията на европейските журналисти в България по повод вчерашните протести в Габрово, при които пострадаха репортер и оператор.

От АЕЖ апелират жандармерията и полицията да са внимателни, когато им се налага да използват сила за справяне с безредици, за да не пострадат мирни протестиращи, както и журналисти, които изпълняват служебните си задължения.

Поради спецификата на професията си наши колеги често попадат в центъра на сблъсъци и необходимо специално внимание от страна на органите за сигурност, посочват от Асоциацията.

Оператор, репортер и полицай са пострадали при протестите в Габрово

Оператор, репортер и полицай са пострадали при протестите в Габрово

Четирима са арестувани

Те напомнят и че журналистите също трябва да вземат мерки за личната си защита, обозначавайки се ясно като такива.

Властите трябва да съдействат на журналистите и да се грижат за сигурността им, но самите репортери трябва да помнят, че журналистическата легитимация не предоставя пълен имунитет срещу задържане, посочват от Асоциацията.

По повод събитията в Габрово Асоциацията на европейските журналисти в България напомня на медиите за отговорността, която носят при подобни случаи. Недопустимо е медии да спомагат за насаждане на междуетническо напрежение, а призивите към насилие и омраза са наказуеми според българското законодателство, посочват от АЕЖ.

Габрово се готви за голям протест
Обновена

Габрово се готви за голям протест

На снощния протест униформените свалиха шлемовете и щитовете си и бяха аплодирани от демонстрантите