Работниците от Софийската опера и балет, написали "Локо София" в Хирошима, не са осквернили самия мемориал за жертвите, а само са надраскали пластмасова стена, която е на голямо разстояние от сградата и ограничавала достъпа до тревна площ заради строеж, обясни пред НоваТВ директорът на операта акад. Пламен Карталов.

Като фалшива новина определи той и пред БТВ вандалския акт на сценичните работници.

"Тази истерия тръгна от България", двамата служители сами са отишли в полицията, за да си признаят вината, не са търсени от властите, а полицаите дори се разсмели, когато разбрали, че става въпрос за футболен отбор.

Феновете на "Локо София" в Хирошима са двама работници на Софийската опера

Феновете на "Локо София" в Хирошима са двама работници на Софийската опера

Те вече са уволнени и не са в състава на турнето в Япония

"Аз трябваше да бъда в Канада, но се върнах по средата на пътя. Уволних ги, защото и до мен дойдоха такива хибридни новини, че нашите хора са поругали паметник, а паметникът е една стена. Няма да се откажем от нашето решение. Те са извадени от гастрола, освободени са от Софийската опера, но това излишно раздухване идва от нашата татковина", обясни Карталов.

"Не ги оправдавам и няма да простя, защото те зашлевиха шамар на целия ни труд, на целия ни театър. Но трябва да правим разлика между вандализъм и поругаване. Полицията в Япония казаха, че за първи път им се случва чужденец да си признае и да се извини. Тяхната мярка е "леко хулиганство", допълни той.

Случилото се не може да заличи успеха, който артистите ни жънат в страната на изгряващото слънце. Те са изнесли 11 представления на "Турандот" и "Кармен" в различни градове. Това е седмото турне на Софийската опера и балет в Япония, коментира акад. Пламен Карталов.

Полицията в Хирошима търси фенове на "Локо София"

Полицията в Хирошима търси фенове на "Локо София"

Мемориалът на жертвите от атомните бомбардировки е надраскан с графити

Графитите в Япония не са повод за обобщения каква нация сме. Нищо драматично не е станало, не би трябвало това да е поредният повод да си кажем жестоки думи какви хора сме, тъй като има всякакви българи и такива, които драскат по стените, коментира Любен Дилов-син пред БНТ.

Японското общество е много чувствително към драскането на публични места и действат много тежки закони и разпоредби, обясни той.

Според актьора Александър Дойнов, "ние българите имаме саморазрушителен инстинкт."

Външно осъди вандализма срещу паметника в Япония

Външно осъди вандализма срещу паметника в Япония

Надписи "Локо София" се появиха на мемориала в Хирошима