Президентът Румен Радев се срещна с Главния мюфтия на мюсюлманското вероизповедание в България д-р Мустафа Хаджи по повод скорото настъпване на свещения месец, в края на който те отбелязват големия празник Рамазан Байрам. Информацията е от Администрацията на държавния глава.

Всяка година държавният глава е символичен домакин на традиционната вечеря ифтар по време на свещения месец. Провеждането й тази година е възпрепятствано поради епидемичната обстановка.

Припомняме, през 2020 г. вечерята ифтар бе отменена заради въведените епидемиологични мерки и бе изразено общо очакване за възстановяване на традицията през следващата година.

На срещата беше обсъдена темата за поддържането на мюсюлманските храмове в страната и акредитацията на Висшия ислямски институт. Президентът Радев и главният мюфтия Хаджи се обединиха около мнението, че трябва да бъдат полагани общи усилия за предотвратяването на радикализацията сред младите хора чрез утвърждаване на традиционните ценности на религията. Вероизповеданията имат важна роля за възпитаването на устойчива ценностна система в обществото, изтъкнаха по време на разговора.

Алекс Алексиев: Недопустимо е Дианетът да финансира Мюфтийството

Алекс Алексиев: Недопустимо е Дианетът да финансира Мюфтийството

Анализаторът предполага, че има уговорка между ГЕРБ и ДПС

Националната традиция на мир и взаимна толерантност между различните вероизповедания в България е изградена на сигурна основа, затова заедно трябва да пазим това дълго изграждано и постигнато с мъдрост разбирателство, подчерта Румен Радев. По думите му просперитетът на страната е свързан с равноправието и благополучието на всеки от нейните граждани.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи се надява равноправието и взаимното уважение между гражданите от различни вероизповедания у нас ще се съхраняват и утвърждават в бъдеще.

Той изказа признателност от името на общността за инициативата на президента, довела до осъвременяване на законодателството, което да гарантира защита на традиционните български вероизповедания, така че да не се допуска радикализация. Мустафа Хаджи благодари и за уважението, което държавният глава демонстрира към традициите на мюсюлманската общност.