Две кампании на европейско ниво информират гражданите за рисковете от търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) и лобистките интереси на индустриите.

След като България се присъедини към протестите, провеждани в редица европейски градове, участниците призовават гражданите да се информират за двете кампании.

Европейският сайт, обединяващ за кампанията Stop ТТIP, stop CETA и Democracy for sale.org протичат на европейско ниво.

Ивайло Попов от екологично сдружение "За Земята", участник в днешния протест в София заяви пред news.bg, че първата кампания е насочена към евродепутатите. По думите му предстои след няколко месеца те да ратифицират споразумението СЕТА. В кампанията всеки може по парламентарни групи или по страни-членки да проследи позициите на евродепутатите и ако реши да изпрати своето послание към евродепутатите. "Това може да се окаже последната бариера пред подписването на споразумението с Канада", коментира Попов.

Той информира, че у нас организации като "За Земята" публикуват непрекъснато информация, за да могат хората да се информират. "Правим и сериозни анализи, които изпращаме до правителството и до отделни министерства, публикуваме ги също така за широката общественост. Опитваме се да дадем сериозен материал за размисъл", коментира още той.

Попов бе категоричен, че протестите им са опит да принудят държавните органи у нас да започнат дебат по този въпрос. "Ние не казваме не го подписвайте, а им казваме дайте да седнем, за да видим заедно какви са проблемите и какви са ползите и това ни се отказва", каза още той.

По думите му процедурата по приемане на тези споразумения, СЕТА и ТПТИ, e усложнена. Текстът трябва да бъде финално договорен между двете страни, тоест между Канада и ЕС. След това се преминава към гласуване от Съвета на министрите в ЕС. Там те могат да решат да дадат съгласие за предварително изпълнение на споразумението. "Тоест ако те дадат съгласието си за това дори и преди ратификацията му на европейско ниво, то ще влезе в сила - изцяло или отделни негови части", уточни Попов.

Следващата стъпка е гласуването на Европейския парламент. "В цялата тази процедура няма възможност за промяна на текстовете - гласува се само с да или не. След като бъде договорено на европейско ниво, тези споразумения отиват за ратифициране в страните членки", обясни още той. Така всяка страна членка решавала дали да ратифицира споразумението или не, но тук имало още един много голям юридически спор - дали ако национално правителство не ратифицира СЕТА или ТПТИ това може да спре цялото споразумение или не. Така повечето юридически становища клонят към това, че отказът от ратификация на национално ниво не може да спре цялото споразумение, а само онази част, която е в приоритетите за решаване на националните правителства. Според Попов така тези части, които са от компетенциите на ЕС не могат да бъдат спрени и пак ще влязат в сила в страните -членки.

Според него е необходимо някои от страните членки да попитат европейския съд дали подписването на споразумението противоречи на договорите за учредяване на ЕС, тъй като имало много сериозни юридически становища, в които се посочва, че подобни споразумения противоречат на договорите за учредяване на ЕС.

Сайтът "Демокрация за продан" е част от кампания, която цели да покаже колко силно е лобито на шест индустрии при определянето на текстовете от споразумението.

"Всъщност с тази кампания призоваваме хората да се информират за този процес на лобизъм и от друга страна да си изберат индустрията, която е най-добре "представила се", посочи Попов. За индустрията "победител" са предвидени и награди, които все още са тайна и ще бъдат изненада.