Около 100 граждани се събраха в емблематичната столична градинка пред "Кристал" на протест срещу подписването на споразумението СЕТА.

Споразумението за търговско сътрудничество между ЕС и Канада се очаква да бъде одобрено от българския парламент. Участниците в акцията се обединиха срещу намерението на българското правителство да гласува приемането на споразумението СЕТА без това решение да е съпроводено с анализ на ефекта върху икономиката на страната ни.

Активисти съветват откъде гражданите могат да се информират за ТПТИ и СЕТА

Активисти съветват откъде гражданите могат да се информират за ТПТИ и СЕТА

Европейският сайт, обединяващ за кампанията Stop ТТIP, stop CETA и Democracy for sale.org

Протестът се организира от сдружение "Солидарна България", Гражданска инициатива за забрана на фракинга, коалиция "България, свободна от ГМО", сдружение "За Земята".

Хората се обединиха около тезата, че СЕТА засяга изключително много сфери на живота и далеч не се ограничава само в търговската сфера. От трибуната бе заявено, че то категорично не е изгодно за България и променя по неприемлив начин процеса, по който се взимат решения в ЕС, като се давала огромна власт на корпорациите. Така де факто те щели да могат да се намесват в процеса на взимане на решения на национално и европейско ниво и дори да съдят правителствата за пропуснати ползи.

Дава се възможност корпорации да оспорват стандартите в областта на опазването на околната среда, безопасността на храните, постигнати в Европа, а всякакви политически решения щели да могат да се считат за пречка пред търговията.
Освен традиционните търговски отношения и всички публични услуги щели да бъдат обект на либерализация. Така у нас ще трябва да допуснем американски и канадски оператори на българския пазар. С това, според организаторите и участниците в протеста, се налагал нов икономически ред, даващ изключителни права на чуждестранните инвеститори

"Те не са договори, те са държавен преврат!", крещят в Испания срещу ТПТИ и СЕТА

"Те не са договори, те са държавен преврат!", крещят в Испания срещу ТПТИ и СЕТА

"Ние сме хора, а не стока!"

Ангел Жиланов, кмет на Община Горна Малина заяви, че неговата община е първата , която се е обявила се свободна от ТТIP и СЕТА - "не искаме да ни хранят Макдоналдс и други подобни вериги, искаме повече производители на биопродукти", заяви той от трибуната. По думите му в страната има шест такива общини - Ловеч, Горна Малина, Китово, Тунджа, Чавдар и Карнобат. Тези общини ще нарастват, защото още 15 са в процес на разглеждане на подобно решение и повече от 30 общини са проявили интерес към него.

По време на протеста стана ясно, че делът на българския износ към Канада е 0,21 %. Протестиращите настояха САЩ, Австралия и Канада да поемат своята отговорност за разбиването на държавите в Близкия Изток, основен източник на мигрантската криза в Европа. Стана ясно още, че подобни протести се провеждат в Барселона, Виена, Единбург. Над 1 млн. общини и региони в Европа участват в тях.

Протестиращите се отправиха към сградата на Народното събрание. Не липсваха и възгласи за оставка по време на протеста.