С акциите в "Винпром Карнобат" се облагодетелстват чужди корпоративни интереси. Такова мнение изказа пред БНР председателят на Инициативния комитет на работещите в заводите на Миню Стайков Жанет Димова.

"С тази показна акция се защитават нечии корпоративни интереси, изземване на този бизнес. Облагодетелства се нашият най-голям конкурент на пазар - "Винпром Пещера". Това са нашите догадки", посочи тя.

По думите на Димова държавата се опитва да смачка винпрома.

Съдът отхвърли искането на Агенция „Митници” и отвори обектите на "Винпром Карнобат"
Обновена

Съдът отхвърли искането на Агенция „Митници” и отвори обектите на "Винпром Карнобат"

Протестиращите ликуваха след решението на съда

В обектите на "Винпром Карнобат" работата започна веднага, след като снощи Районният съд в Карнобат отхвърли иска на Агенция "Митници" за удължаване на срока на запечатване на обектите с още 60 дни, така че разследването на властите да продължи.

"Митницата лъжеше през цялото време. Те казваха: "Даваме ви право, можете да работите", но гроздето нямаше как да се преработва. Процесът на производство е такъв, че гроздето няма как да се складира. То трябва веднага да се преработва и да се бутилира", коментира още Жанет Димова.

Агенция "Митници" иска обектите в Карнобат да бъдат запечатани още 60 дни

Агенция "Митници" иска обектите в Карнобат да бъдат запечатани още 60 дни

В производствен обект имало специална тръба за спирт, който бягал от акциз

Тя потвърди лансираните суми като загуба заради действията на органите - за въпросните два дни загубите за предприятието са в размер на 10 милиона лева.
Високата сума била заради съсипана продукция.

Според коментатора в обектите на винпрома не са извършвани нарушения на законите. По думите ѝ представители на агенцията са извършвали проверки всяка година. Всички проверки имали изготвени протоколи.

"Винпром Карнобат" на Миню Стайков възобновява работа

"Винпром Карнобат" на Миню Стайков възобновява работа

Вчера районният съд в Карнобат не удовлетвори искането на Агенция "Митници"

Жанет Димова: "Такъв натиск не е имало."

Димова коментира и въпросните кран и тръба, от които според служителите на Агенция "Митници" се е източвал алкохол, който не се е облагал с акциз. Според нея тази част от завода не работи и там не са извършвани манипулации.

Стана ясно и че протестиращите служители на предприятието настояват да се запознаят с констатираните от органите нарушения.

Ревизоро иска 24-часов контрол във "Винпром Карнобат" или отнемане на лиценза

Ревизоро иска 24-часов контрол във "Винпром Карнобат" или отнемане на лиценза

Това обяви председателят на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика

Други служители също са на мнение, че действията на митническите власти целят извеждането на "Винпром Карнобат" от пазара и съсипването на бизнеса. 

Пред БНТ административният директор Йовко Йовков обвини проверяващите в некомпетентност. Според него течът, който е показан на видеото, е предизвикан от проверяващите и е могъл да предизвика взрив във фабриката.

"То не е текло, това е отворено от митнически служител в разрез с всякакви противопожарни правила, без мое присъствие или присъствие на някой оторизиран човек. Просто въпрос на време е било да се достигне до тази пределна концентрация и тогава разчитаме на тези датчици да спрат инсталацията", категоричен е Йовков.

Йовко Йовков: "Това е безумие, което правят."

По думите на административния директор кранът съществува в чертежите на Агенция "Митници" и през него е невъзможно да бъдат отклонявани количества алкохол. 

Имало много тежки нарушения във "Винпром Карнобат" според шефа на Митница Бургас

Имало много тежки нарушения във "Винпром Карнобат" според шефа на Митница Бургас

Всички действия на органите подлежат на обжалване

Междувременно стана ясно и че във връзка с открития кран в завода "ВИН. С. Индъстрийс" край Карнобат вече е образувано досъдебно производство. Това заяви директорът на Митница - Бургас Валери Стефанов. По думите му това е най-сериозното нарушение, констатирано в хода на проверките.

Въпросният кран не бил включен към измервателните устройства, което е нарушение, поясни Стефанов, но отказа да даде повече подробности относно другите констатации след проверката.