Истината винаги побеждава и книгата е едно доказателство за това, че ние желаем да се преодолеят негативите от миналото. За това настоя евродепутатът от групата на Европейската народна партия (ЕНП) Андрей Ковачев на пресконференция в БТА.

Той похвали доц. Спас Ташев за книгата му "Българските общности в Западните Балкани. Политически процеси и етнодемографски последици (1913 - 2019). Том 1. Албания".

Книгата е посветена на българите в Албания, като за първи път са изследвани процесите след края на Втората световна война. Представени са различни статистики, чрез които се проследява демографското развитие в миналото и днес на всички отделни селища, в които българите в Албания живеят компактно.

Йотова: Да отстояваме постигнатото за българската общност в Албания

Йотова: Да отстояваме постигнатото за българската общност в Албания

Тя предупреди за сблъсък на лобисти от Северна Македония

По думите му България не е забравила своите сънародници и подава ръка към тях. Връзката с прародината не може да бъде заличавана и обект на дискриминация, обект на някакъв вид омраза, която е била наслагвана в последните 60-70 години, каза още Андрей Ковачев.

Според него това е истината, която се опитваме да обясним на колегите от Република Северна Македония. "Аз и моите колеги ще продължим да отстояваме истината - не от гледната точка на някакъв национализъм или нещо, което искаме да поставим като наше виждане, а защото е точно справедливо и такова е разбирането на демокрацията", подчерта Ковачев.

Към евродепутата се обръщат много наши общности от Сърбия, Косово, Молдова, Украйна, Северна Македония, които се сблъскват с много проблеми за българско гражданство. За мен е важно, когато получат нашите сънародници българско гражданство, да има акт и институционална памет при получаването му, настоя Андрей Ковачев.

Никой на сила не е казал нашите сънародници да вземат българско гражданство, а те сами са го казали, че имат български произход.

Всички негативни последици от минали епохи да бъдат преодолени и ръка за ръка заедно със Западните Балкани да бъдем в Европейския съюз, натоя Ковачев.