Кампаниите за преброяване на населението в Албания са доста агресивни и много силно е лобирането от Северна Македония за това българите в селата около Голо Бърдо, Мала Преспа и Корча да бъдат записвани като македонци.

За това предупреди вицепрезидентът Илияна Йотова на пресконференция в БТА по повод ролята на нашата страна за развитието на Западните Балкани.

Трябва да активизираме работата на нашите дружества в Албания, защото изнасяне на тежестта по преброяване в държавата щяло да падне върху техните плещи, обясни вицепрезидентът.

Репресии върху българите в Албания не били оказвани

Репресии върху българите в Албания не били оказвани

Според доц.д-р Спас Ташев българската общност в Албания била най-добре съхранена

Много легенди и митове се раждат по отношение на политиките на Западните Балкани. По думите й имаме една европейска територия, която като че ли от векове някъде иска непрекъснато да си я сложим под крилото.

"Някой непрекъснато иска да каже, че той е основната фигура в политически план, който определя процесите, какви са правилата и какви да бъдат политиките. Доста конфронтационен става на моменти диалогът между държавите в този регион, а в крайна сметка се оказа, че България е най-добрият лобист за това страните от Западните Балкани да получат своето реално членство в Европейския съюз", категорична бе Илияна Йотова.

Андрей Ковачев: България не забравя сънародниците си и им подава ръка

Андрей Ковачев: България не забравя сънародниците си и им подава ръка

По думите му връзката с прародината не може да бъде заличавана

Тя отчете, че от всички минали президенти и от сегашния държавен глава Румен Радев се води последователна политика за интересите на българските общности в Албания. Йотова предупреди, че признаването на българското малцинство не било лесно.

Много години ни трябваха, за да може да се пробие резолюцията и тя да бъде официален документ в ЕП. Не е само желанието от нашата страна, не е само лобирането, в добрия смисъл на думата, да се появи този документ, но ние често пъти срещахме сериозна съпротива от националните ни опоненти в Албания, които отричат съществуването на българско етническо малцинство, отбеляза вицепрезидентът.

Благодарение на общите ни усилия и работата на всички евродепутати от всички политически групи нашето малцинство получи своята европейска легитимация, напомни Йотова. "Това е капката, която допълни чашата, за да се поздравим за този успех", каза тя.

Тя посетила Албания и българските общности през 2017 г. Там за първи път Йотова попитала децата откъде знаят български език, а те й отговорили, че майка им и баща им говорят така. Първите албански думи, които децата научават са едва, когато отидат в първи клас в албанското училище.

В заключение Йотова похвали образователното министерство за работата си с българските малцинства.