Българската общност в Албания е най-добре съхранена не само по отношение на самосъзнанието, но и на други етнографски характеристики.

Това заяви доц. д-р Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека при БАН по повод представянето на книгата си "Българските общности в Западните Балкани. Политически процеси и етнодемографски последици (1913 - 2019). Том 1. Албания".

Трябва да имаме национален консенсус и последователна държавна политика за нашите сънародници при смяната на отделните правителства, настоя историкът.

Той определи получаването на визия за тази страна като приключение на живота му, което продължава вече 30 години. Доц. Ташев видял рухването на един режим в Албания, един млад народ, който се бори за своето виждане и българите в Албания такива, каквито били в режима на страната.

Йотова: Да отстояваме постигнатото за българската общност в Албания

Йотова: Да отстояваме постигнатото за българската общност в Албания

Тя предупреди за сблъсък на лобисти от Северна Македония

Репресии върху българите в Албания не са били оказвани. Те дори са едно необятно поле за изследване, подчерта доц. Ташев на пресконференция в БТА. В историческите документи няма регистрирани конфликти между българите и албанците.

България и Албания са държавите, в които приемането на друга религия не води до формирането на друго етническо самосъзнание, изтъкна той.