Шофьорите, на които им предстои пътуване в Западна България, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, призовават от Агенция "Пътна инфраструктура". Очаква се понижение на температурите и привечер и през нощта във високите полета в Западна България и Предбалкана дъждът ще преминава в сняг. За днес е определен жълт предупредителен код за опасно време в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, София, Перник, Кюстендил и Благоевград, съобщават от АПИ.

От пътната агенция апелират шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, обясняват още от АПИ.

Жълт код за валежи от сняг в 9 области

Жълт код за валежи от сняг в 9 области

Температурите към 14 часа ще са между 4 и 9 градуса

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и са в готовност да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

С приоритет ще се обработват автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.