Архитекти и експерти по опазване на културното наследство протестират пред сградата на парламента, съобщи БНТ. Недоволството им е породено от приетите на първо четене промени в Закона за културното наследство.

Законовите промени се случват, когато в Пловдив бе разрушен Тютюневия склад, вдъхновил Димитър Димов да напише романа "Тютюн", а в Харманли също бе разрушена знакова старинна сграда.

Тютюневият склад в Харманли бил разрушен преди пловдивския

Тютюневият склад в Харманли бил разрушен преди пловдивския

Сградата е Паметник на културата от 1977 година, твърди общински съветник

Текстовете, които предизвикаха недоволството на професионалистите, предвиждат експерти, които са назначени на щат в общините, да изготвят становища по инвестиционните намерения в съответната община.

До сега тази работа се извършва от Националния институт за недвижимо културно наследство. Предложенията вече бяха приети в парламента на първо четене с 80 гласа "за".

Още една старинна сграда в Пловдив е нарочена за събаряне

Още една старинна сграда в Пловдив е нарочена за събаряне

Спор между съсобствениците спасил постройката

Вносители на законопроекта са депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев, председателят на парламентарната комисия за култура и медии Полина Карастоянова и Димитър Главчев - зам. председател на НС.

В мотивите си те посочват, че капацитетът на Националния институт за недвижимо културно наследство е изключително ограничен и преписките се движат с години.

Според запознати, назначените експерти, които са в общините, трудно ще отвоюват своята независимост.