Архитектите ще кандидатстват за 3,6 милиона евро за обучения. Това стана ясно от среща във Варна на Камарата на архитектите в България (КАБ).

Председателят на УС на КАБ арх. Владимир Милков обясни, че от Камарата ще настояват Наредбата за достъпна среда да се удължи с 1 година, за да може да бъде подобрена, тъй като в момента оскъпява строителството средно с 30 процента.

От браншовата структура настояват за промяна в Закона за обществените поръчки, така че само регистрирани в Камарата проектанти и бюра, да могат да кандидатстват.

На 10.06.2021 г. по инициатива на председателя на управителния съвет на Камарата на архитектите в България (УС на КАБ) - арх. Владимир Милков, се състоя среща с втората по численост в страната регионална колегия - Варна. На срещата в морската ни столица, присъстваше арх. Костадин Христов - председател на Контролен съвет на КАБ, голяма част от УС на КАБ: проф. д-р арх. Борислав Борисов - зам. председател на КАБ, ресор "Нормативи", член на оперативното ръководство, арх. Мартин Христов - зам. председател на КАБ, ресор "Практика" и член на оперативното ръководство, арх. Константин Димов - председател на "Комисия по международна дейност" и член на оперативното ръководство на КАБ.

Снимка 534794

Източник: Камарата на архитектите в България

На срещата арх. Милков направи анализ на финансовото състояние на КАБ, обсъдени бяха и наскоро влезлите в сила промени в ЗУТ, както и някой тълкувания на спорни законодателни текстове. В своето експозе, арх. Милков засегна и темите за бъдещите законодателни инициативи на КАБ, съвместно с всички браншови организации от сектор строителство и предстоящите срещи на ръководството с представителите на изпълнителната власт.

Председателят на УС на КАБ запозна участниците в срещата с информация за наскоро създадения Европейски иновационен цифров хъб, учреден от 11 браншови организации в строителството и два университета, БАН и др., който да организира обучението в BIM среда на проектанти, строители и да съдейства за развитието на електронна среда в общините, с възможност за европейско финансиране на неговата дейност. Предстои подписване на меморандум за сътрудничество между КАБ и Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) - през месец юли.

От браншовата структура решиха да настояват пред Министерството на културата, само експерти на КАБ да правят дигитализацията на паметниците на културата.

Ръководството на КАБ, започва серия от срещи с членовете на регионалните колегии от цялата страна, която цели информиране на по-голяма част от колегията за работата на УС и комисиите към КАБ.