Млекопреработвателите и хранителните вериги трябва да бъдат разследвани за картел в цената на млякото и млечните продукти. Това становище изразиха от Асоциацията за защита на потребителите в прессъобщение до медиите.

Според тях има несъответствие между цените на млякото и тези на млечните продукти. В България изкупната цена на суровото мляко обикновено е около 50-60 ст. за литър. Докато млекопреработвателите продължават да изкупуват продукцията на много ниски цени, в магазините прясното мляко струва над 3.50 лв. за литър, киселото краве мляко е от 1.39 до 1.80 лв. за 400 грамова кофичка, кравето сирене се продава между 15 и 20 лв. за кг., а кашкавалът между 24 и 30 лв. за кг.

Цената на млякото: От средно 0.80 лв./л за фермера до над 4 лева в магазина

Цената на млякото: От средно 0.80 лв./л за фермера до над 4 лева в магазина

Изкупната цена у нас е сред най-ниските в ЕС

Според председателя на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски тя "трябва да започне проверки и да установи дали има изкривявания на пазара". От там призовават Министерството на земеделието и храните, Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите също да се задействат със своите контролни функции.

Според Майорски "това не е нормално, защото горивата и електричеството поевтиняха през тази година в сравнение с 2022 г. при започването на войната в Украйна. Преработвателите и хранителните вериги обаче не свалиха цените на прясното, киселото мляко и млечните продукти". Той добавя, че от ситуацията са ощетени най-вече потребителите.

Фермери излязоха на символичен протест заради ниската цена на млякото

Фермери излязоха на символичен протест заради ниската цена на млякото

Протестиращите искат държавата да се намеси на пазара, като въведе минимална изкупна цена от 1,50 лв. за литър

Припомняме, че в доклад на Европейската комисия от преди няколко дни се посочва, че България е сред страните в Европейския съюз с най-ниските изкупни цени на суровото мляко през месец юни 2023 г. (41,15 евроцента или около 80 ст.за литър).

През юни в ЕС най-ниски са били цените на суровото мляко в Латвия (33,97 евроцента за литър) и Литва ( 34,57 евроцента), а средната изкупна цена за суровото мляко в ЕС се е понижила с 2,5% през юни спрямо май до 44,86 евроцента за литър. От началото на годината поевтиняването на млякото в ЕС е с над 20% (от 58,97 евроцента за литър през януари), сочат данните на ЕК.

Данните на ЕК показват още, че през юни цените на маслото, на обезмасленото и пълномасленото сухо мляко в ЕС също са се понижили в сравнение с предишния месец. Обезмасленото сухо мляко е поевтиняло със 7% до 2,27 евро за килограм. Пълномасленото сухо мляко е поевтиняло с 3,1% до 3,44 евро за килограм, а маслото - с 2,6% до 4,53 евро за килограм. Най-силен ръст е регистриран при кондензираното мляко - с 5,6%. Същевременно при пълномасленото сухо мляко е отчетен спад от 2,3% на годишна база.