От днес, 14 февруари, атласът на недвижимото културно наследство на България е достъпен онлайн на интернет страницата на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Това съобщиха от НИНКН.

Действащата бета версия, достъпна на адрес https://bit.ly/49B1V5c, обхваща всички обекти от списъка на световното културно наследство и от регистъра на археологическите резервати, както и между 10 и 15% от паметниците на културата, за които са определени граници и предписания за опазване според изискванията на Закона за културното наследство.

От НИНКН посочват, че в базата данни са въведени и част от останалите обекти, но само с техните координати и информация за статуса им. С червен контур са точките, в които се намират обекти от недвижимото културно наследство. Пещерите имат специфичен статут и са маркирани със сив контур.

Дигиталната карта е създадена от екип на НИНКН и през следващите месеци ще продължи допълването ѝ с единични и групови обекти и територии. Тя е един от ефективните инструменти за широк достъп до информация, проследяване на тенденции и опазване на недвижимото културно наследство, от който могат да се възползват гражданите, местните и държавните институции.

Националният институт за недвижимото културно наследство получи модерна дигитална техника

Националният институт за недвижимото културно наследство получи модерна дигитална техника

Тя е осигурена от министерството на културата